Bjerknessenterets mål er å forstå klima
til nytte for samfunnet.

Nyheter

1155 results

På noen få år har KI revolusjonert værvarsling og gjør det mye raskere enn den konvensjonelle modellen. Et av våre nyeste medlemmer ved Bjerknessenteret lar seg fascinere av KI-modeller for værpredikering. 
 

I løpet av de siste tiårene har breer over hele verden smeltet tilbake som følge av den pågående klimaendringen. Ved å avdekke hvordan isbreer har oppført seg tidligere, kan vi få innsikt i forhistoriske klimaendringer.

Det Europeiske Forskningsrådet (ERC) har gitt klimaforsker Margit Simon det prestisjefylte ERC Consolidator Grant. En drøm går dermed i oppfyllelse for Simon, som får 2,17 millioner euro til banebrytende studier av hvordan klima og miljø har påvirket menneskets utvikling.

Varmere somre tærer på permafrosten. Bedre blir det ikke av at kvasse nebb røsker bort isolasjonen.

En ferietur til Bergen kan ha bidratt til at Joshua Dorrington ble forsker ved Bjerknessenteret. Fagområdet hans passer godt inn på Vestlandet.  

Havet tar opp tre ganger så mye CO2 som i 1960. Hovedårsakene er at det er mer CO2 i luften. Ifølge en ny rapport har utslippene ennå ikke sluttet å stige.

Visne alger daler gjennom vannet, legger bunnen under et lag av forråtnelse. Det er høst i havet, og noen fisker svømmer sørover.

Havet har tatt unna ¼ av all CO2 menneskeheten har sluppet ut i atmosfæren. Ny forskning tyder på at tinende permafrost kan svekke denne mekanismen i Arktis.

Beslutningsprosesser i ulike sektorer som matsikkerhet, energi og klimatilpasning har god nytte av prediksjoner på sesong-til-dekadiske tidsskala. Garcia Olivas avhandling bruker den norske klimavarslingsmodellen (NorCPM) og bidrar dermed til utviklingen av NorCPM og til fremtidige strategiske valg i jordsystem modellering.

Ung sjøis sprekker lettere enn gammel is. Oftere enn før går store isflater i oppløsning.

Skal vi vite om utslippsavtaler følges, må vi kunne spore CO2. Surr i regnskapet sendte forskere på leting i Grønlandshavet.