-Vi besøkte Bergen julen i 2022 og syns det var veldig vakkert her, sier Josh Dorrington.
Men det var ikke den største grunnen til at han og kona, Olivia, flyttet til Bergen i sommer. Grunnen var en Marie-Curie-tildeling.
-Det er en toårig stilling. Jeg kjente Camille Li (fra UiB og Bjerknessenteret) fra da jeg tok doktorgrad i Oxford, så da jeg så meg om etter steder å sende forskingssøknad tenkte jeg at Bergen virker som en bra plass, sier Dorrington.
Ekstremvær
Hans prosjekt, SPLICER, tar for seg modellering av ekstrem nedbør, for å forbedre dagens modeller og bedre kunne forutsi denne type ekstremvær i fremtiden.
Dorrington ser spesielt på ekstrem nedbør i Europa, fordi flom er den mest skadelige typen ekstrem hendelse her. Og det er her spørsmålene kommer inn. Vil det bli mer hyppig ekstrem nedbør i et klima i endring? Vil vi se mer intens nedbør? Hvor vil det bli verst?
-Vi vet at ekstrem nedbør skjer på grunn av et bestemt væroppsett. Klimamodellene kan “se” værmønstrene som vi vet forårsaker nedbør, selv om de ikke alltid er så gode til å forutsi nedbøren selv. Det jeg prøver å gjøre er å identifisere alle værmønstre som vi vet driver ekstrem nedbør i det nåværende klimaet. Deretter følger jeg med på hvordan disse værmønstrene endrer seg i klimamodellene. Kan vi da bruke dette som en slags sjekk på om det er fornuftig for å forbedre prognosene for nedbør? Spør Josh.
Norskkurs
Modelleringsmiljøet produserer nå ultra-høyoppløselige “kilometerskala” simuleringer, som i teorien kan gi nøyaktig nedbør direkte. Men disse er dyre å kjøre, og er ennå ikke godt nok analysert. Dorrington planlegger å kombinere innsiktene fra høyoppløselige og lavoppløselige modeller for å få en mer helhetlig forståelse av fremtidige endringer i nedbør.
Dorringtons kone tar doktorgrad i samfunnsvitenskap ved Universitetet i Edinburgh. Hun jobber fra Bergen og paret har nettopp kjøpt leilighet sammen i sin nye hjemby. De har også et sterkt ønske om å lære seg språket og har derfor starter på norskkurs.
-Det er litt vanskelig. Seks timer i uken i tillegg til lekser. Jeg har ikke vært så dårlig på å gjøre lekser i hele mitt liv. Men dersom jeg blir værende her, så trenger jeg å lære språket, sier Josh.
Et godt sted
Han trives også godt på Bjerknessenteret.
-Det er en god energi her, og man merker at folk ønsker å skape noe. Det blir snakket om muligheter, ideer og forskningsprosjekt. Og hvordan vi kan jobbe med ting inn i fremtiden. Det gir mye energi og er et godt sted å være.”
Som barn ønsker han alltid å finne ut hvorfor ting fungerte som de gjorde. Han forsto raskt at han ønsket å gå på et universitet. Da han tok bachelorgrad, tok han et kurs i kaosteori.
-Det var da jeg skjønte at disse spennende matematiske ideene var relevante for å forstå været. Og jeg tenkte det ville være kult å jobbe med vær og klima.
Kaos
Han tok doktorgrad ved Universitetet i Oxford der han jobbet med kaos og variasjon i værforhold i midlere breddegrader over tiår. Etter Oxford dro Dorrington til Tyskland og Universitetet i Karlsruhe der han jobbet med dynamikken i ekstrem nedbør. Da oppholdet i Tyskland nærmet seg slutten så de etter neste stoppested.
-Det var for varmt og for mye sol i Tyskland, så vi tenkte at det ville blir bedre i Bergen. Nå er vi her, sier Josh med et smil.