Denne doktorgradsavhandlingen kvantifiserer de økonomiske risikoene knyttet til vindstormer i Norge ved bruk av forsikringsskadedata og vindhastighetsinformasjon. Med klima- og demografiske endringer kan forsikringsrelaterte skader fra stormer øke med mer enn 200 % sammenlignet med dagens nivåer.
Det første steget i å forstå stormrisikoen innebærer å koble forsikringsskadedata fra norsk naturskadepool med høy-kvalitets vindhastighetsdata fra NORA3-datasettet ved bruk av skadefunksjoner. Styrker og svakheter ved disse skadefunksjonene analyseres, med alle analyser utført på kommunenivå i Norge. I den andre delen av prosjektet blir de etablerte skadefunksjonene brukt til å vurdere effektene av endringer i klima og demografi på fremtidige økonomiske risikoer fra vindstormer. Funnene indikerer at ekstreme vinder sannsynligvis vil bli enda mer intense i fremtiden, selv om det er betydelig usikkerhet knyttet til dette. Derfor er også prognosene for fremtidige tap knyttet til vindstormer svært usikre.
Prognoser basert på påvirkning er et nytt felt som fokuserer på å forutsi konsekvensene av ekstreme hendelser, som økonomiske skader og tjenesteforstyrrelser. I den siste delen av dette prosjektet rettes oppmerksomheten mot muligheten for å forutsi stormskader. Ved hjelp av de utviklede skadefunksjonene viser prognoser for skader på kommunenivå for ekstreme stormhendelser lovende resultater sammenlignet med tradisjonelle prognoseteknikker.
Denne doktorgradsforskningen gir et betydelig bidrag til forståelsen av de økonomiske risikoene knyttet til vindstormer i Norge. Videre kan både kortsiktige og langsiktige prognoser for økonomisk risiko hjelpe det norske samfunnet til å forberede seg bedre og tilpasse seg virkningene av klimaendringene.
Ashbin Jaison disputerer 14.1.2024 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "StormRisk: Linking Norwegian windstorms and damage, future risk and the feasibility of impact based forecasting".