Bjerknessenterets mål er å forstå klima
til nytte for samfunnet.

Tori Pedersen

Kommunikasjonsrådgjevar/ Communications officer

GFI West wing

Jahnebakken 5

Profile picture for user torip

E-mail: tori.pedersen@uib.no

Phone: +47 91 10 14 40

Klimaet og de vestlige vindene i sub-Antarktis er variable, men hvordan de har oppført seg over lange tidsskalaer er usikkert. I sin avhandling avdekker Maaike Zwier hvordan Vestavindsbeltet har skiftet i både styrke og posisjon over de siste 12 000 årene. 

Korleis påverkar klima helsa vår? Og omvendt? For å finne fleire svar samla Pandemisenteret ved Universitetet i Bergen og Bjerknessenteret kollegaer som ynskjer å finne koplingar mellom klima og helse, for å utvikle forskings- og utdanningsprosjekt.  

En felttur til Kerguelen i desember 2019 har resultert i flere forskningsstudier. Talin Tuestad og Jarle Børve Sleire fra Institutt for geovitenskap ved UiB og Bjerknessenteret har jobbet med morener og sedimentkjerner fra den forblåste øya.  

Som følge av menneskeskapte klimagassutslipp, reduseres havisdekket i Arktisk raskt. Vi er avhengige av gode beskrivelser av både havis og klimasystem under liknende forhold i fortiden for å forstå konsekvensene av et fremtidig "blåere" og isfritt Arktis.

Strømningsfeltet i atmosfæren er komplekst og utfordrende å måle. Konveksjon er ansvarlig for å transportere varme og fuktighet fra overflaten og oppover gjennom atmosfæren og kan forårsake skyer, regn og kraftige tordenvær. For å observere og studere dette atmosfæriske fenomenet utforsker avhandlingen den kreative bruken av laserteknologi.

Mens vær og klimatjenester utvikler seg i et raskt tempo i store deler av verden, går det ikke like fort i Afrika. Forsker ved NORCE og Bjerknessenteret, Erik Kolstad, er medforfatter i en kronikk i Nature Communications som presenterer løsninger for bærekraftige vær- og klimatjenester i verdensdelen.