Bjerknessenterets mål er å forstå klima
til nytte for samfunnet.

Rike beiteområder oppstår når fisk som vanligvis skjuler seg i mørket, utsettes for lys og blir synlige for rovfisk. Ill.: Tom Langbehn (lisens CC By-NC 4.0).

Prestisjestipend til forskning på betydningen av småfisk

Tom Langbehn får støtte fra Trond Mohn forskningsstiftelse til å forske på spesielt næringsrike områder i havet.

Body
Tom Langbehn forsker på havets tussmørke og fisken som lever der. Foto: Håvard Kroken Holme

I et intervju med UiB forteller Tom Langbehn, forsker ved Institutt for biovitenskap ved UiB og Bjerknessenteret, at han håper å avdekke skjulte sammenhenger mellom ulike nivåer i næringskjeden i havet. 

– Et av mine mål er endre oppfatningen om at det åpne havet er en øde ørken, sier han. 

Langbehn har fått tildelt et såkalt TMF Starting Grant fra Trond Mohn forskningsstiftelse. Dette er et strategisk rekrutteringsprogram i samarbeid med UiB, der vinnerne får inntil tjue millioner kroner i støtte til å etablere sin egen forskningsgruppe. 

Prosjektet hans går ut på å undersøke havområder som er spesielt næringsrike. Et tverrfaglig lag av forskere – modellører, økologer, fiskeribiologer, taksonomer og oseanografer – skal forske på hva som bestemmer når og hvor byttedyr fra det åpne havet blir tilgjengelige for rovdyr i andre områder. 

Småfisk på størrelse med en finger gjemmer seg i havets tussmørkesoner. Størrelsen til tross utgjør disse fiskene 50 til 95 prosent av den totale massen av fisk i havet. 

I ly av mørket kan disse fiskene være høyt oppe i vannet om natten, for så å skjule seg på dypere vann om dagen. Slik unngår de å være synlige for rovdyr. 

Strategien fungerer så framt ikke havstrømmer driver fisken inn på grunnere vann. Der svinner muligheten til å oppsøke mørkere vann når solen lyser opp sjøen, og de små blir mat for større fisk. 

Tom Langbehn skal utforske hvordan dette foregår – hvor og hvordan småfisken fra storhavet blir tilgjengelig for større fisk og dyr høyere oppe i næringskjeden, og hva dette har å si for livet i sjøen der de kommer. 

Les mer om prosjektet her.