Bjerknessenteret for klimaforskning er et samarbeid mellom Universitetet i Bergen, Uni Research, Nansensenteret og Havforskningsinstituttet.

810 results

Når iskappen i Antarktis smelter, stiger havet, men ikke når sjøis smelter i Arktis. Var det slik det var, eller var det omvendt? Test selv!

Høljregner det? Da er været perfekt for dette eksperimentet. Du trenger en vekt og minst to personer kledd i T-skjorte. Dere skal finne ut om man blir våtest av å gå eller å løpe.

Påstår hyttenaboen at det regner mer hos deg? Eller hos en venn en kilometer unna? Om det er sant, kan du lett finne ut.

I Middelhavet flyter du høyere i vannet enn når du bader i ferske innsjøer. Middelhavsvannet er ramsalt, og saltet gjør vannet tungt. Prinsippet kan du demonstrere i et glass.

Livet på stranden eller ved svømmebassenget kan gi deg et overfladisk syn på bølger. Dette eksperimentet lar deg gå i dybden. Bølgene i dyphavet ville vippe den tøffeste surfer av brettet.

Utstyrt med måleinstrument og en spesialutstyrt glider, drar Ilker Fer avgårde med det første toktet i Arven etter Nansen.

De batteridrevne, sylinderformede bøyene dykker ned i dypet og driver med havstrømmene mens de samler inn viktig data. Innimellom kommer de til overflaten og sender hjem alt de har funnet ut. Nå er de tre første av 60 bøyer på plass.

Kjersti Birkeland Daae disputerer onsdag 13. juni 2018 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: «Exchange of water masses between the southern Weddell Sea continental shelf and the deep ocean»

Ikke overraskende vil et varmere klima i Norge minske behovet for oppvarming, og dermed elektrisitetsbehovet. For resten av Europa er ikke sluttresultatet like opplagt, viser en ny konsekvensstudie.

I nesten tre uker har Nele Meckler hentet ut prøver fra dryppstein i huler inne i jungelen på Borneo. Målet er å kunne fortelle om hvordan klimaet i tropene reagerer på istider ellers på jorden.

Kikki Kleiven drar i gang skuleturné, i mai og juni sender vi rundt ni unge klimaforskarar til skular i Hordaland.