Bjerknessenteret for klimaforskning er et samarbeid mellom Universitetet i Bergen, Norce, Nansensenteret og Havforskningsinstituttet.

827 results

Eystein Jansen er en av forfatterne av artikkelen som viser at Grønlandsisen er meget følsom for innholdet av klimagasser i atmosfæren.

– Jeg ser frem til å dra tilbake i felten, sier ph.d.- stipendiat Sonja Wahl. Nylig returnerte hun fra sitt første feltarbeid, på Grønland.

Med den nye 1.5°C-klimarapporten fra FN som bakteppe for ein verden i hurtig endring, har bergenselevar sjølve sett på korleis tre sentrale deler av klimasystemet varierer over tid. Den 24. oktober presenterte dei arbeidet for Iselin Nybø.

Har vi riktig verktøy for å nå Paris-målene? Leverer klimamodellene det vi trenger for å takle klimaproblemet? Dette er spørsmål landets klimamodellører har stilt seg denne uken.

Når FF «Kronprins Haakon» legger ut fra Longyearbyen, har masterstudenten Aleksander Libæk fått hyre. Han skal hente inn data fra havstrømmer i Arktis som han skal jobbe med i årene framover. For forskerne er det bare ett problem: Isen er ikke der.

Ved å ta opp CO2 gjør havet oss en tjeneste. Men denne servicen har en kostnad – havforsuring. I sommer har Are Olsen, Nadine Goris, Siv Kari Lauvset og Ingunn Skjelvan oppsummert problemet rundt havforsuring for FNs miljøprogram UNEP.

På Shanghai-rangeringen for 2018 blir faget oseanografi ved Universitetet i Bergen rangert som nummer ti i verden. Det gleder professor i oseanografi ved UiB og Bjerknessenteret, Ilker Fer, som nylig returnerte fra det første toktet i Arven etter Nansen-prosjektet.

Lea Svendsen ble først overrasket over hvordan Stillehavet påvirker temperaturen i Arktis om vinteren. Nå er resultatene publisert i Nature Climate Change, samtidig som Stillehavet igjen er på vei inn i en ny varmeperiode.

Når iskappen i Antarktis smelter, stiger havet, men ikke når sjøis smelter i Arktis. Var det slik det var, eller var det omvendt? Test selv!

Høljregner det? Da er været perfekt for dette eksperimentet. Du trenger en vekt og minst to personer kledd i T-skjorte. Dere skal finne ut om man blir våtest av å gå eller å løpe.

Påstår hyttenaboen at det regner mer hos deg? Eller hos en venn en kilometer unna? Om det er sant, kan du lett finne ut.