Bjerknessenterets mål er å forstå klima
til nytte for samfunnet.

Kommentar

106 results

Dette året har virkelig gitt mange gode nyheter til klimaforskningsmiljøet i Bergen.

CO2-observatoriet på Mauna Loa på Hawaii har nå meldt om enkeltmålinger over 400 milliondeler (ppm) CO2 i atmosfæren. Dette har betydning utover et rundt talls symboleffekt.

Flere globale mål – både når det gjelder klima og helse – kan nås ved avkarbonisering og energieffektivisering, også uten karbonfangst og -lagring (CCS).

I Barentshavet foregår hver vinter en kamp mellom Atlanterhavets varme og Arktis’ frysende kulde. Resultatet er et isdekke på vikende front.

Meir enn tre milliardar menneske, og eit stort mangfald av dyr og plantar, må tilpasse seg eit klima dei aldri før har sett. Er vi i stand til å takla den aukande varmen?

Jeg vet ikke hvor Rögnvaldur Hannesson søker informasjon fra, eller om han i det hele tatt gjør det før han taster i vei. Men særlig vitenskapelig er det dessverre ikke.

Over alt i verden varsles i dag været etter de prinsipper som Vilhelm Bjerknes satte frem i 1904. Les Sigbjørn Grønås' jubileumskronikk i Aftenposten!

Plantelivet reagerer på et varmere klima i høyfjellet. Noen fjellplanter trives nå høyere opp, mens flere nye arter slår rot i den alpine sonen.