Understanding climate
for the benefit of society

Ved Kiellandbu i Hordaland er det langt til nærmeste nabo. Men selv innenfor korte avstander kan nedbørmengden variere mye. Foto: Ellen Viste

Mål regn i bøtter og spann

Påstår hyttenaboen at det regner mer hos deg? Eller hos en venn en kilometer unna? Om det er sant, kan du lett finne ut.

Body
Nedbørmåler
Nedbørmålere som denne, ved forskningsstasjonen på Finse, finnes mange steder. I sterk vind er underregistrering av nedbør et problem. Flappene skal forhindre dråper og snønugg i å fly forbi. Foto: Ellen Viste

Å måle hvor mye det regner er i utgangspunktet veldig enkelt. Man setter ut en bøtte og måler hvor mye vann som havner i den. Dette har menneskene gjort i flere tusen år. 

Bøtter er rimelige, og strengt tatt trenger du ikke engang en bøtte. Du kan bruke nesten hva som helst – fiskebollebokser, melkekartonger, syltetøyglass og litermål.

Med en begrenset innsats kan du sette ut både en nedbørmåler på hver side av huset og en et stykke borte i veien. Hvor regner det mest? 

Hvis veggene i nedbørmåleren ditt er rette, kan du måle antall millimeter nedbør direkte som høyden av vannet som har havnet i den. Hvis veggene skrår eller er runde, må du helle vannet over i et måleglass. Les av volumet og del på arealet av åpningen for å finne ut hvor mange millimeter nedbør det har falt. 

Nedbør er i prinsippet lett å måle, men det er ikke alltid like lett å vite hva man har målt. Du vet hvor mye som falt i bøtten der den sto, men du vet ikke om dette stedet er representativt for et større område. Selv over korte avstander kan det være store forskjeller. 

Vinden kan også påvirke hvor mye nedbør som faller i en nedbørmåler og hvor mye som faller utenfor. I det luften passerer instrumentet, øker farten. Da farer regndråper og snøfiller lett forbi i stedet for å havne i måleren.

Selv om du på en enkelt dag har registrert mer nedbør hos naboen enn hos deg selv, er det langt fra sikkert at du ville få samme resultat om du fortsatte målingene gjennom et helt år eller flere tiår. 

Nederst i denne artikkelen kan du lese om utfordringene ved å finne Norges våteste sted. 

En hver god forsker må selvfølgelig sørge for at nedbørmålerne står sikkert og for å samle inn igjen alt utstyret når prosjektet er ferdig. Det gjelder også ferieforskere.

Nedbørmålere
Også disse instrumentene, i tårnet på Geofysisk institutt i Bergen, måler nedbør. Instrumentet til venstre registrerer hvor mye regndråpene forstyrrer usynlige laserstråler. Forstyrrelsene brukes til å beregne hvor store dråpene er og hvor fort de faller. Det som er ut som et dusjhode på instrumentet til høyre, er i virkeligheten to brennvarme metallplater. Instrumentet beregner hvor mye det regner eller snør ved å måle hvor mye strøm som kreves for å frese bort vanndråper som treffer platene. Foto: Ellen Viste