Bjerknessenterets mål er å forstå klima
til nytte for samfunnet.

"En kø du vil like"

Forsker ved Geofysisk institutt og Bjerknessenteret, Clemens Spensberger, har skrevet en kommentar om det fine været vi har på Vestlandet denne helgen. 

Body

Det er en pen søndag i mars. Jeg er på vei tilbake til Bergen etter en skitur i strålende vær og lite vind. Trafikken på E16 flyter bra, inntil det plutselig er bom stopp. Det har skjedd en ulykke på Trengereid, og vegen kommer til å være stengt i minst en time.  

Det er en liten trøst at det glimrende været denne søndagen faktisk også skyldes en kø. Og denne køen strekker seg flere tusen kilometer på tvers over Atlanterhavet. Køen er i atmosfæren, og det som stenger veien der er et blokkerende høytrykkssystem. Et slik høytrykkssystem kan bli værende i flere uker og blokkerer da den frie ferdselen av lavtrykkssystemene mot øst. De blokkerte lavtrykksystemene sitter da bokstavelig talt værfast på vestsiden av høytrykket, viss de ikke finner en smal og gjerne kronglete omkjøringsvei rundt høytrykket. Med et blokkerende høytrykk over Skandinavia betyr det at lavtrykkssystemene enten trekker rett nord mot Svalbard eller holder seg langt sør og sørger for regn rundt Middelhavet. Det er et blokkerende høytrykk som sørger for det strålende været om dagen, så det er bare å glede seg! 

Likevel er det dessverre en essensiell forskjell mellom køer i atmosfæren og køer på veien. Hvis lavtrykkene har stått for lenge i kø foran et blokkerende høytrykk uten å ha funnet en vei rundt, så vil de etter hvert bare løse seg opp. Hadde bare alle bilene i køen foran gjort det samme... 

Skrevet av: Clemens Spensberger