Bjerknessenterets mål er å forstå klima
til nytte for samfunnet.

Slik ser den forventede banen til stormen Debby ut. Foto. NOAA

Utsikt: Å bytte motor underveis

Det tropiske uværet Debby herjer akkurat nå langs kysten av delstaten Georgia i USA, og det er varslet opp mot 500 mm nedbør i Georgia og Sør- og Nord-Carolina innen fredag. Hvordan utvikler stormen seg og vil den komme til Norge? Forsker Clemens Spensberger forklarer i dagens Utsikt. 

Body

Er du en av dem som fortsatt kjører fossilbil, men som egentlig har lyst å bytte til elbil? Hadde det ikke vært fantastisk om bilen bare kunne bytte fra en energikilde til den andre, omtrent som en hybridbil? Og helst underveis for å slippe bråket fra motoren eller for ikke å måtte skru ned varmen for å rekke neste hurtiglader? 

Noen lavtrykkssystemer klarer dette formidable stuntet. Den tropiske orkanen Debby kan bli en av dem. For tiden herjer Debby som tropisk storm langs kysten til Georgia i USA. Det kan føre til store oversvømmelser til tross for at Debby ikke lenger har orkan styrke. Stormen trekker veldig sakte nordover, slik at de samme områdene vil få mye nedbør over lang tid. 

Nedbørsmengdene som er ventet er imponerende selv for en vestlending, men det jeg som meteorolog syns er mest spennende er det som skjer etter at stormen har truffet land. Den tropiske stormen, drevet av veldig varm og fuktig luft, vil etter hvert møte et område med kjølig luft over det amerikanske kontinentet. Den kjølige luften vil stenge ned Debbys energikilde, og det er fortsatt litt usikkert om Debby vil overleve dette. 

Sannsynligvis vil Debby klare å skaffe seg en ny energikilde i tide, nemlig varme og kalde fronter. Og dermed kan stormen leve av temperaturkontraster i stedet for vanndamp. I så fall vil Debby leve sitt andre liv som ekstratopisk lavtrykk, et lavtrykk som dannes utenfor tropene og som vi er vant med her i Norge. Om det skjer vil Debby besøke oss her på Vestlandet rundt midten av neste uke med typisk høstvær og dessverre langt fra tropiske temperaturer.