Bjerknessenteret for klimaforskning er et samarbeid mellom Universitetet i Bergen, Uni Research, Nansensenteret og Havforskningsinstituttet. 

Her er klimaforsker Anne Bjune med en gruppe elever på Upsete høsten 2016. Foto: Patrik Bohlinger

Lær gjennom forskningen

Vi har en god gjeng engasjerte forskere som lager skoleopplegg og tar med seg elever på tur. Våren 2018 sender vi også en gjeng på skoleturné! 

Nettside for turspor

Turspor - lær om vær, klima og landskapsformer ute i naturen 

I 2015 støttet Sparebanken Vest oppbyggingen av Turspor - et prosjekt der du kan gå på tur i terrenget og lære noe samtidig. Turene med følgetekst rundt er samlet på nettsiden turspor.h.uib.no 
Siden oppstarten har forskerne flere ganger invitert med seg skoleklasser fra videregående skoler på turer ut i feltet - til en guidet tur i landskapet, feltarbeid og innhenting av forskningsdata, og hvordan dette hører sammen med klimaforskning.

Les også om turen til Upsete i 2016 På sporet av en forgangen tid
 

 

 

Bilde av eksempeloppgaver
Ekte data - regn med naturen

Gjennom prosjektet Ekte data kan du bruke målinger og datasett fra vann, luft og land i matematikk og naturfagundervisningen. Prosjektet er utviklet i samarbeid mellom Geofysisk institutt og Skolelaboratoriet i realfag ved UiB. Oppgavene er knyttet til hav, is, vær og klima, og blir stadig utviklet videre. 
Nettsiden finner du her ektedata.uib.no
Les om Ekte data her - Ekte data inspirerer

 

 

Nettsiden UndervisningomArktis.w.uib.noArktis i skolen 

På jakt etter undervisningsmateriale spesielt for Arktis?
Nettplattformen Undervisning om Arktis, blir nå utformet av klimaforskere ved Bjerknessenteret, UiB og Københavns Universitet. Her samles materiale fordelt på en rekke fagområder. 

Materialet består som eksempel av grafer, animasjoner, videoer, oppgaver, feltarbeid.  Naturfag og temaområder spenner klimamodellering, vannets kretsløp, global oppvarming og sjøis, for å nevne noen. 

Siden lanseres senere i vår, kontakt Anne-Katrine Faber om du har spørsmål 

 

Logo for tograder.noBook en klimaforsker! 

I samarbeid med Skolelaboratoriet i Bergen og Norsk Klimastiftelse drar en gruppe engasjerte klimaforskere på turné til videregående skoler i Hordaland våren 2018. Du kan booke en klimaforsker til din skole - mer informasjon kommer. 

Du kan også bestille gratis klassesett av 2°C-magasinet 
Se også tograder.no