Bjerknessenteret for klimaforskning er et samarbeid mellom Universitetet i Bergen, NORCE, Nansensenteret og Havforskningsinstituttet.

175 results

Antarktis bak brå havstigning i forrige mellomistid

Antarktis bak brå havstigning i forrige mellomistid ellen.viste@uib.no tor, 11/07/2019 - 09:04 Antarktis bak brå havstigning i forrige mellomistid I forrige mellomistid steg havet til det sto ti meter høyere enn i dag. For første gang kan forskere nå spore det ekstra vannet til Antarktis.

I de kaldeste årene av siste istid nådde iskappen De britiske øyer og Polen. Ny forskning har avdekket en grønn flekk langt nærmere Nordpolen. På en halvøy på Svalbard var det isfritt land.

Det naturlige klimasystemet har mekanismer som kan utløse brå klimaendringer. Ny forskning antyder at spontan nedkjøling kan ha fått arktiske isbreer til å vokse lenge før den lille istiden, uten påvirkning utenfra.

Hurtig oppvarming i Arktis når sjøisen trekker seg tilbake

Hurtig oppvarming i Arktis når sjøisen trekker seg tilbake gudrun man, 10/14/2019 - 11:30 Hurtig oppvarming i Arktis når sjøisen trekker seg tilbake Årets sommer har gitt en ekstrem smelting av isen på Grønland og sjøisen i Arktis. Forskere i ice2ice-prosjektet ser paralleller til forhistoriens ekstremt hurtige endringer i klima.

Hvilket nivå av havforsuring, temperaturøkning tåler havet og økosystemene? Forskerne i det nye COMFORT-prosjektet undersøker trygge rammer for havet.

I jordbruksesongen i Mali er bøndene avhengig av regn til rett tid. No blir værtenesta yr.no tilpassa for å kunne nyttast i regnsesongen i det afrikanske landet.

– Midlere breddegrader er et eneste stort kaotisk rot, sier Camille Li.

At Golfstrømmen gjør det varmere i Nord-Europa fordi den frakter varmt vann nordover, er velkjent. Ny forskning viser at det varme vannet også påvirker stormbaner så langt unna som Stillehavet.

Levevilkårene for enkelte mikroorganismer i Sørishavet kan bli dramatisk forverret innen slutten av århundret. Surere hav kan innskrenke dyrenes territorier – ikke horisontalt, men i dybden.