Bjerknessenterets mål er å forstå klima
til nytte for samfunnet.

#Polarklima

58 results

Varmere somre tærer på permafrosten. Bedre blir det ikke av at kvasse nebb røsker bort isolasjonen.

Visne alger daler gjennom vannet, legger bunnen under et lag av forråtnelse. Det er høst i havet, og noen fisker svømmer sørover.

Havet har tatt unna ¼ av all CO2 menneskeheten har sluppet ut i atmosfæren. Ny forskning tyder på at tinende permafrost kan svekke denne mekanismen i Arktis.

Ung sjøis sprekker lettere enn gammel is. Oftere enn før går store isflater i oppløsning.

Hva driver Golfstrømmen? For å utforske de mest kompliserte spørsmål, finner oseanografer frem sine letteste verktøy.

Arktis varmes opp raskere enn resten av kloden. Nyere forskning antyder at tap av sjøis påvirker vinterværet på kontinentene i sør, men at effekten ofte overskygges av naturlige variasjoner.

Denne uken møtes mer enn hundre klimaforskere for å diskutere resultatene av et norsk-kinesisk samarbeid om klimaforskning. 

Ja. Men variasjoner i havet utenfor Florida når ikke nødvendigvis Norge. En ny studie stiller spørsmål ved hvor godt havsirkulasjonen i Nord-Atlanteren henger sammen.

Mens tinende permafrost gjør tundraen blass, blir de arktiske byene grønnere.

Anaïs Bretones disputerer 22.11.2023 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "The overturning circulation in a changing Arctic"

Leilane Gonçalves dos Passos disputerer 3.11.2023 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Arctic-Atlantic Climate Variability and Predictability in Observations and in a Dynamical Prediction System".

Uvær som falt sammen med høyt tidevann, har sendt sjøen innover norske byer de siste tiårene. Hvis de samme lavtrykkene hadde passert til andre tidspunkt, kunne vannet stått enda høyere i gatene.

Er det sammenheng mellom lite sjøis i Arktis og kuldebølger over det eurasiske kontinentet? Debatten har gått i vitenskapen i over et tiår. Nå lanserer Bjerknesforskere et rammeverk som kan bygge bro mellom de ulike standpunktene.

Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon besøkte Bjerknessenteret for å lære mer om klimaforskning - og å analysere snøprøvene han selv tok på Grønland sist sommer.

Nord-Atlanteren pendler mellom varme og kalde tiår. Et hundreår er for kort til å vise hvorfor. Klimamodeller og gamle skjell skal strekke måleserien tilbake til vikingtiden.