Bjerknessenteret for klimaforskning er et samarbeid mellom Universitetet i Bergen, NORCE, Nansensenteret og Havforskningsinstituttet.

På Vippen (Foto: Bjerknessenteret for klimaforskning)

På vippen – Bjerknessenterets jubileumsdebattserie

I 2020 feirar vi 20 år, det gjer vi med ei rekke arrangement som ser på tida vi har føre oss.

Body

Bjerknessenteret vart starta opp i 2000, og i anledning vårt 20-årsjubileum arrangerar vi ei rekke møter i løpet av året. Desse har vi valgt å kalle «På vippen». Namnet kjem frå vippepunkta vi står framfor i klimaet – storskalaendringar som «vipper» klimaet og er vanskelege å reversere, som FNs klimapanel har sagt kan intreffe allereie ved 1,5 grads oppvarming.

I mai vil me arrangere debattmøter online på vår Youtube-kanal. Vi vil oppdatere denne sida med programmet.

8. mai kl 1300: Klimautslepp i koronatid

Som følge av land etter land har stengt ned, har også klimautslippene gått ned. Hva betyr dette for klima og global oppvarming? Vil det føre oss nærmere målet om å begrense den globale oppvarmingen til 1.5 grader?

Vi har med oss Maria Sand, seniorforsker ved Cicero. Hun jobber med klimamodeller og er en av Norges fremste eksperter på hvordan aerosoler og partikler påvirker klimasystemet. Hun diskuterer spørsmålene sammen med vår direktør Tore Furevik. Debatten blir moderert av Øyvind Paasche ved Bjerknessenteret.

15. mai kl 1300, "Bending the curve" Epidemimodellering og klimamodellering

Vi tar diskusjonen om framskrivinger og usikkerheter i modellering og peker på likhetene mellom epidemimodellering og klimamodellering.

Professor Kerim Nisancioglu styrer debatten, vi har med oss Arnoldo Frigessi, statistiker og professor ved Senter for biostatistikk og epidemiologi ved Universitetet i Oslo (UiO), og Mats Bentsen, forsker ved NORCE og leder for klimamodelleringsaktiviteten ved Bjerknessenteret.

29. mai Haldningar til klimakrise og koronakrise

Sterke politiske verkemiddel som nedstenging av samfunn, har fått gehør under koronakrisa. Vi set saman eit godt panel som ser på likskaper og ulikskapene med dagens globale klimakrise.

Tore Furevik snakkar for publikum på årets første På vippen-arrangement. (Foto: Andreas Hadsel Opsvik)

Tidlegare møter

Vi tjuvstarta i desember 2019 med På vippen: Slik kutter vi, i samarbeid med Norsk Klimastiftelse. Siv Kari Lauvset i NORCE og Bjerknessenteret er ein av forskarane bak det globale karbonbudsjettet, og presenterte årets tal. Byråd for klima, miljø og byutvikling Thor Haakon Bakke fortalte om korleis Bergen skal kutte utslepp framover. Anne-Kristine Øen, adm.dir Salmon Group fortalte korleis dei kuttar sitt fotavtrykk som aktør i sjømatnæringen. Frode Vikebø ved Havforskningsinstituttet og Bjerknessenteret fortalte om det vi ikkje veit, og kva vi bør vite om økosystema i havet.

I januar arrangerte vi På vippen: 2020 – tiåret for handling. Asgeir Sorteberg, professor ved UiB og Bjerknessenteret snakka om utvikling i vær, klima og forsking. Lars Henrik Paarup Michelsen, dagleg leiar for Norsk Klimastiftelse, om klimautfordringa i samfunnet 2010-2020. August Simonsen, bystyrerepresentant for Venstre. Eigil Knutsen, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet. Lars-Henrik Paarup Michelsen, dagleg leiar for Norsk klimastiftelse, og Tore Furevik, direktør ved Bjerknessenteret snakka om utsleppskutt dei komande ti åra, under styring av Astrid Rommetveit, journalist i NRK.

Spør ein klimaforskar

Etter koronakrisa stengde ned samfunnet 12. mars sette vi i gong ein serie nettmøter: