Varmere hav endrer sesongen for giftige alger
Særlig vår og høst kan vi se flere oppblomstringer av algene som gir magetrøbbel, viser en ny studie av algeforekomst langs Norskekysten.
Publisert 24. juni 2025

Mer diaré, mindre lammelser - algeoppblomstringer påvirkes av varmere hav. Foto: Adobe Stock
Spiser du skjell hentet fra Norskekysten, er det spesielt to giftige algetyper som kan skape trøbbel:
- Dinophysis acuta - kan gi alvorlig magetrøbbel
- Alexandrium tamarense – kan gi lammelser
I en ny studie publisert i Nature Communications Earth & Environment har Edson Silva, forsker ved Nansensenteret og Bjerknessenteret, sammen med kollegaer undersøkt hvordan giftige alger blir påvirket av klimaendringer. Klimaendringer gir både økende temperatur i havet, og mer nedbør på land. Mer nedbør på land gir mer avrenning fra elver, som kan gi mer ferskvann langs kysten.
Både temperatur og saltinnhold i vannet langs kysten påvirker de to algetypene, og forskerne har undersøkt hvordan algene påvirkes av endringer i disse to faktorene. Selv om algene vokser raskt ved moderate temperaturendringer, trives de ikke i for varmt vann. Et klima med tre grader høyere lufttemperatur, vil gi flere algeoppblomstringer om våren og høsten, men mindre om sommeren.
Økte temperaturer alene vil gi en økt oppblomstring på 50 prosent for algen Dinophysis acuta – som gir magetrøbbel. Algen blir lite pårvirket av saltinnhold.
Saltinnhold: Algene som gir lammelser, Alexandrium tamarense-komplekset foretrekker salt vann. De blir dermed påvirket av mer ferskvann, og forekomst av disse algene er forventet å bli redusert med 40 prosent i en verden som er tre grader varmere.
Skal du plukke blåskjell i sommer, bør du forholde deg til Mattilsynets blåskjellvarsel. Les deres gode råd for skjellsanking her.
Referanser
Warming and freshening coastal waters impact harmful algal bloom frequency in high latitudes