Følger med på fjorden
På bunnen av mange fjorder på Vestlandet kan vannet bli liggende i mange år, for så å skiftes ut i løpet av noen uker. Masfjorden er en av dem.
Publisert 21. mai 2025

Torunn Sandven Sagen har fulgt med på Masfjorden siden hun var student. Nå jobber hun med en doktorgrad om fjorden. Foto: Ellen Viste
Da vannet på bunnen av Masfjorden ble skiftet ut i april 2021, var det elleve år siden sist. Utskiftning av vannet er viktig for oksygentilførselen til livet i fjorden.
– Fjorden er avskåret fra det som skjer ute ved kysten. Når vannet ikke skiftes ut, stagnerer bassenget, sier Torunn Sandven Sagen, som er doktorgradsstipendiat ved Bjerknessenteret og Geofysisk institutt ved Universitetet i Bergen.
Sammen med kolleger derfra og fra Havforskningsinstituttet har hun nylig publisert en studie av hendelsen i 2021. Fjordforskerne har undersøkt om en datamodell av norskekysten kan gjenskape det som skjedde da bunnvannet i Masfjorden ble skiftet ut.

Masfjorden er en fjordarm av Fensfjorden. De fleste fjorder har en grunn terskel ytterst. Masfjorden har to slike terskler. Innenfor en terskel ved 70 meters dyp ligger et fjordbasseng på 300 meter. Deretter kommer en ny terskel på 170 meter før vannet når det innerste, dypeste bassenget på 480 meter. Ill.: Torunn Sandven Sagen
Vannet må over en terskel
Masfjorden er en fjordarm av Fensfjorden, nord for Bergen og sør for Sognefjorden. Som de fleste vestlandsfjorder har den en grunn terskel ytterst, som en mur mot sjøen utenfor.
– Masfjorden er en klassisk fjord, nesten en eksempelfjord, sier Torunn Sandven Sagen.
Fjorden har en markant terskel med et dypt basseng innenfor.
Over terskelen strømmer vann fritt frem og tilbake, men for at vannet i bunnen av fjorden skal skiftes ut, kreves helt spesielle forhold. Tungt kystvann må løftes opp fra dypet på utsiden, skvulpe over terskelen for så å renne til bunns på innsiden.
Selv om vannet i dypet er tungt og ligger i ro, påvirkes det av tidevannsbølger. Gradvis blandes dypvannet med vannet over og blir lettere. Slik bygges det opp en mulighet for utskiftning når forholdene på utsiden av fjorden tillater det.

I terskelfjorder strømmer de øverste vannmassene inn og ut, mens tyngre vann blir liggende som et lag nederst. Utskifting av dette vannet skjer bare når tyngre vann fra utsiden kommer høyt nok til å skvulpe over terskelen. Ill.: Torunn Sandven Sagen
Vinden tilrettela for utskiftning
Sammen med observasjoner viste simuleringer med kystmodellen hvordan nordavind la forholdene til rette før fjordvannet ble skiftet ut i 2021. Vinden skjøv overflatevannet utover fra kysten, slik at tungt vann strømmet opp fra dypet og helt opp til terskelen ytterst i Masfjorden.
Masfjorden har ikke bare én, men to terskler. For å få skiftet ut vannet i det innerste fjordbassenget, må vann fra utsiden krysse begge tersklene. Utskiftingen kan ta flere uker.

Bratte fjellsider fortsetter til bunnen av fjorden. Foto: Torunn Sandven Sagen
– Vannet når ikke bunnen med en gang, men når det først kommer vann som er tungt nok, synker det rett ned, sier fjordforskeren.
Dataene deres viste at slikt vann passerte den ytterste terskelen. De neste ti dagene steg temperaturen i dypet innenfor gradvis.
Etter 28 dager kom et hopp i temperatur i det innerste bassenget, ved bunnen, 470 meter under overflaten. I løpet av et par timer ble vannet 0,15 grader varmere.
En så stor endring i det stabile bunnvannet opptrer sjelden. Tungt sjøvann fra utsiden hadde nådd måleinstrumentet.
Bunnvannet i Masfjorden var byttet ut for første gang på elleve år.

Havforskningsinstituttet og UiB har jevnlige forskningstokt for å sette ut og hente inn måleinstrumenter i Masfjorden. Foto: Torunn Sandven Sagen
Som råtne egg
Havforskningsinstituttet og Universitetet i Bergen har jevnlig gjort målinger i Masfjorden. De eldste, lange tidsseriene går tilbake til 1970-tallet.
Under toktene tar de også vannprøver. Oksygenkonsentrasjonen i selve Masfjorden er lav uten å være kritisk.
I fjordarmen Haugsværfjorden, innerst i Masfjorden, er det derimot tomt for oksygen i de nederste seksti meterne.

Siden 2019 har Geofysisk institutt ved UiB hatt årlige studenttokt i Masfjorden. Torunn Sandven Sagen har vært med på de fleste. Foto: Ellen Viste
– Vannet fra bunnen av Haugsværfjorden lukter som råtne egg, sier Torunn Sandven Sagen. – Det er ikke så kjekt å ta vannprøver derfra.
Hun vil ikke gjette på når vannet i Masfjorden skiftes ut neste gang.
– Jeg vil tro det går en stund til. Men det ville være interessant hvis det skjedde.
Den som vil forske på fornyelse av fjordvann, må være tålmodig. Vanligvis går det åtte til ti år mellom hver gang det skjer.
Vil du vite mer om fjorder? Lytt til Bjerknessenterets podkast!
Referanser
Observations and modeling of the 2021 deep-water renewal event in Masfjorden, a sill fjord in Western Norway