Bjerknessenterets mål er å forstå klima
til nytte for samfunnet.

Robin Guillaume-Castel startet på UiB og Bjerknessenteret i desember. Foto: Tori Pedersen

 

- Vi må forstå den svarte KI-boksen

Å forutsi ekstremvær er utfordrende. Kunstig intelligens kan være løsningen, men først må vi forstå hvordan den tenker. Dette skal Robin Guillaume-Castel jobbe med de neste tre årene.  

Body

Han vokste opp i fjellene i Frankrike. Nærmere bestemt Pyreneene. Der drev hans far en forretning som laget syltetøy og likører som går godt til ost, kjøtt og salater. Det var her Robin fikk sitt første “møte” med Norge.  

- Min far hadde tatt kontakt med importør Oluf Lorentzen i Oslo, og fått i stand en avtale om import av syltetøy. De som passer godt til ost. Så da jeg var 11-12 år, så satt jeg og limte på norske etiketter på glassene, Robin smiler.  

Man kan fortsatt finne syltetøyet i butikker i Bergen.  

- Det er litt kult, synes jeg.  

KI-program på UiB

Robin er med i LEAD AI-prosjektet til Universitetet i Bergen. Et karriereutviklingsprogram innen kunstig intelligens som vil legge til rette for en felles treningsarena for til sammen 19 postdoktorer. Forskningsmulighetene varierer fra grunnleggende KI-forskning til mer anvendt forskning innen naturvitenskap, medisin, og problemstillinger innen samspill mellom KI, menneske og samfunn med juridiske og etiske utfordringer. Robin sin stilling er knyttet til Geofysisk institutt og han er også med i Bjerknessenteret.  

-Jeg er ikke en ekspert på kunstig intelligens. Jeg tok doktorgrad i klimavitenskap. Jeg vil lære med om KI gjennom prosjektet og dermed kunne kombinere det jeg lærer med det jeg allerede kan gjennom mitt tidligere arbeid. På denne måten skal jeg jobbe med å forstå ekstrem nedbør.  

Robin
Robin at Rundemanen in Bergen. Photo: private

 

Forklarbar KI

Han vil jobbe med forklarbar kunstig intelligens. Det handler om å forstå og stole på resultat fra kunstig intelligens. Utfordringen er å spore hvordan algoritmen kom fram til et resultat.  

- Du kan forutsi nedbør ved hjelp av en maskinlæringsmodell. Modellen lærer hvordan man relaterer atmosfæriske forhold til en gitt mengde nedbør. Så hvis du for eksempel gir den et kart over vindene, kan den fortelle deg hvor mye regn det vil være om to dager. Problemet med maskinlæringsmodeller er at de vanligvis er som en svart boks. Det er vanskelig å sikre at de faktisk lærer noe som gir mening, og det er vanskelig å validere om de har det rette svaret av de rette grunnene," sier Robin. 

Franskmannens skal jobbe med klimaendringer og kunstig intelligens. 

-Utfordringen med klimaendringer er at om 20, 30 eller 50 år kan det være nye sammensetninger av atmosfæren som kan føre til stormer og kraftig nedbør, men modellene vet ikke om dem ennå, så det er vanskelig å vite hvordan den vil prestere under de nye forholdene som kan oppstå. Å forstå hvordan modellen fungerer under nåværende forhold, med forklarbar KI, kan hjelpe oss med å tilpasse den slik at modellen også kan fungere for det fremtidige klima,” sier Robin.  

Tidlig interessert 

Hans vei inn i klimaforskning startet ganske tidlig. Men en mor som var matematikklærer utviklet Robin interesse for vitenskap i ung alder. Det første steget ble ingeniørskole i Frankrike.  

-Jeg gjorde litt teoretisk fysikk, litt biologi og litt økonomi. På et tidspunkt måtte jeg velge. Valget endte på miljøfysikk. Etter hvert ønsket jeg å forstå mer av hva som skjer med klimaet.  

Robin tok doktorgrad med fokus på planetens energibudsjett for å prøve å forstå hvordan temperaturen på planeten forandrer seg.  

Stor satsing

Det er en enorm satsing på KI-feltet. Norges forskningsråd fikk nylig inn 50 søknader om å bli nasjonalt forskningssenter på kunstig intelligens.  

 

-Det er veldig trendy med KI om dagen. Jeg er veldig spent på dette prosjektet, KI er et nytt verktøy i verktøyboksen. Et veldig fancy verktøy, sier Robin.  

Grunnen til at han endte opp i Bergen er kjæresten.  

-Hun studerte ett år i Trondheim for en stund tilbake og ønsket å komme tilbake til Norge.  

De landet begge i Bergen på grunn av jobbmuligheter og omgivelsene. De er begge glade i å gå i naturen, men det ble en litt tøff start på oppholdet i Bergen.  

-Det regnet ekstrem mye. Og vi er heller ikke vant med at det blir så fort mørkt på ettermiddagene. Det var litt tøft i starten. Jeg måtte sjekke YR om det var normalt med så mye nedbør i desember. Det var det heldigvis ikke, så det blir ikke slik for alltid. Det var litt godt å se, ler Robin.