Innstrømningen av varmt og saltholdig Atlantisk vann til Norskehavet er av uvurderlig betydning for det regionale klimaet, og kanskje særlig for livet i havet og fiskeriene. Det er derfor av stor viktighet å undersøke endringer i denne innstrømningen og om disse kan forutsies.
Vindstyrken er avgjørende
Endringer i vindpådraget påvirker dybden av det øvre blandingslaget i havet, og på denne måten oppstår det forstyrrelser under dette laget som forplanter seg nærmest horisontalt. I perioden 1995-2001 var dette pådraget relativt svakt i den nordøstre delen av Nord-Atlanteren. Dybden på blandingslaget var da mindre enn dybden på terskelen mellom Grønland og Skottland (Grønland-Skottland ryggen). Forstyrrelsene som ble dannet sør for denne ryggen kunne på denne måten forplante seg videre inn i Norskehavet hvor de ble registrert som endringer i innstrømningen 15 måneder senere.
I perioden 1990-95 var vindpådraget mye sterkere. Dette gav blanding som gikk dypere enn Grønland-Skottland ryggen alle vintrene. Forstyrrelsene forårsaket av dette pådraget tenderte derfor å følge dybdekonturer som ikke gikk inn i Norskehavet. Det forsinkede forholdet mellom endringene i vinden og i innstrømningen Norskehavet var derfor ikke tilstede i denne perioden.
Dette studiet ble gjort for å finne årsaken til den observerte sammenhengen mellom vinden i Nord-Atlanteren og volumtransporten i Svinøysnittet, og for å teste om denne sammenhengen også var gyldig i perioden før strømmålingene startet.
En sannsynlig mekanisme for dette forholdet er nå funnet, men det faktum at det kun ser ut til å være en sammenheng i perioder med lavt vindpådrag, gjør prediksjon for lengre perioder med variabelt pådrag vanskelig.