Konferansen som går under navnet Polar dynamics starter 29 august og skal foregå i Grieghallen. Den er en av de største konferansene under det internasjonale polaråret. På menyen står 40 foredrag, og i tillegg 100 posters. Gjennomgående tema for konferansen er nye målinger, økt forståelse for klimasystemet og forbedring av værvarsler og klimaprognoser i polområdene.
- Vi ønsker å sette Bergen på kartet som polarby, sier Professor Tore Furevik ved Geofysikk institutt ved UiB, som også er tilknyttet Bjerknessenteret.
Han mener at Bergen har en lang historie å skilte med innenfor polarforskning, ikke minst i Antarktis. I 1917, for nøyaktig 90 år siden, ble Geofysikk institutt ved Universitetet i Bergen opprettet. De første professorene ved instituttet var Vilhelm Bjerknes innen meteorologi, som kom fra et opphold i Leipzig, og Bjørn Helland-Hansen som var første oseanograf. På konferansens åpningsforedrag handler det nettopp om 90 år med polarhistorie.
- Det internasjonale polaråret utgjør en fin ramme for å markere at Geofysikk institutt er 90 år, men like viktig er å vise fram de fine miljøene vi har i Bergen på dette området. Uten det tette samarbeidet med Bjerknessenteret, Havforskningsinstituttet og Nansensenteret hadde det ikke vært det samme, sier Furevik. Fra Bjerknessenteret holder blant annet Eystein Jansen, Svein Østerhus og Christoph Heinze foredrag.
- På konferansen skal deltakerne få økt forståelse av klima i polområdene og hvordan klimaendringer i polområdene påvirker det globale klimasystemet, forteller Furevik entusiastisk.
Nettverksbygging som kan gi grunnlag for fremtidig samarbeid er også viktig. Oppslutningen klager han heller ikke over med mer enn 150 påmeldte fra 23 land, blant annet USA, Tyskland og England. Det er fremdeles mulig å melde seg på, men vær rask, oppfordrer Furevik.
- Jeg må innrømme at det er travle dager. I tillegg til konferansen arrangerer vi også en rekke møter og workshops. I forkant av konferansen blir det også lansering av boken ”I vinden – Geofysisk institutt 90 år”. Konferansen rundes av med et innlegg som tar for seg fremtids perspektiver i Arktis de neste 90 år.
Les mer om konferansen, inkludert programmet, her.