Bjerknessenteret for klimaforskning er et samarbeid mellom Universitetet i Bergen, Uni Research, Nansensenteret og Havforskningsinstituttet. 

Velkommen til Bjerknesdagen 2014

Nå kan du bli med på en kunnskapsreise fra det varme Stillehavet til det kalde Arktis. Vi ønsker velkommen til  en frisk ettermiddag onsdag 1. oktober.

 

 

- Vi på Bjerknessenteret ønsker å etablere Bjerknesdagen som en arena hvor alle som er interesserte i klima kan møte våre forskere til en uhøytidelig ettermiddag med korte populærvitenskaplige foredrag og diskusjon. Klimautviklingen  har stor betydning for samfunnet, og sikrest mulig kunnskap er nødvendig for å møte de utfordringene vi står overfor. Vi vil bruke denne dagen til å belyse noen av de viktige problemstillingene som vi arbeider med, og samtidig knytte tettere bånd til alle rundt oss,  sier Tore Furevik, direktør ved Bjerknessenteret.

Foredragene er åpne for alle, og finner sted i Bergen Kino, MB1. Gjennom et samarbeid med Bergen internasjonale filmfestival (BIFF) viser vi også dokumentaren ThuleTuvalu av Mathias von Gunten. Filmen er en del av BIFF sine klimafilmer "GreenScreen". Filmen tar oss med vekselsvis til Stillehavsøya Tuvalu og til Thule, nord på Grønland. Mens Stillehavsøyer som Tuvalu er truet av et stigende hav, møter jegerne på Grønland problemer når isen smelter og de periodene med frost blir kortere.

Over samme geografiske lest byr vi på seks populærvitenskaplige foredrag. Vi har invitert med oss sosialantropolog Edvard Hviding som er professor på UiB med ekspertise på folk og kulturer på Stillehavsøyene. Forskere på Bjerknessenteret presenterer ny forskning om vinddrevet og ujevn havnivåstigning, om verdens tørre områder, om den smeltende Grønlandsisen før vi tar for oss forskningen rundt de siste vintrenes værparadoks, med et varmt Arktis og iskalde kontinenter.

Har du ikke anledning til å være med på filmvisningen kl 12.15, kan du komme til foredragene kl 14.00. Du kan melde deg på via denne lenken: http://www.bjerknes.uib.no/admin/form.asp?fid=186
(klipp ut url og lim inn, lenkeverktøyet vil ikke lenke til interne sider) 

 

før 23. september. Etter dette vil billetter være tilgjengelige via BIFF som åpner 24 september.
Her kan du laste ned hele lommeprogrammet til festivalen.

 


Program - Bjerknessenterets klimaforskningsdag 2014


 

 • Velkomst  ved Tore Furevik
   
 • Klimaendring, kultur og samfunn på Stillehavsøyene - Edvard Hviding, professor i sosialantropologi ved Universitetet i Bergen 

   
 • Når vinden kontrollerer havnivå - Noel Keenlyside, professor i meteorologi, Bjerknessenteret

   
 • Dette blir tørt - Ellen Viste, meteorolog og postdoktor, Bjerknessenteret 

   
 • Jorden er ikke flat, havet er ikke vannrett -  
Jan Even Øie Nilsen, havforsker, Bjerknessenteret

   
 • En temperaturrevolusjon på Grønland
 - Kerim Nisancioglu, førsteamanuensis, Bjerknessenteret 

   
 • Varmt Arktis og kalde kontinenter
 - Svetlana Sorokina, meteorolog, Bjerknessenteret


    
Vi åpner for spørsmål fra salen etter foredragene