Gå til hovedinnhold

Bjerknessenteret for klimaforskning er et samarbeid mellom Universitetet i Bergen, Uni Research, Nansensenteret og Havforskningsinstituttet. 

Utfordringen ligger i å tenke nytt

Vi må tenke annerledes og stille spørsmål rundt antakelser i forhold​ til verdensyn og verdier.

Christophe McGlade og Paul Ekins fra University College London (UCL) publiserte artikkelen «The geographical distribution of fossil fuels unused when limiting global warming to 2°C»  i januar 2015. De konkluderer med at store deler av de fossile ressursene ikke bør utvinnes om vi skal holde temperaturøkningen under to grader. 

En viktig beskjed i artikkelen er at vi må å endre vår forståelse rundt fossil energi – det betyr at vi må tenke annerledes og stille spørsmål rundt antakelser i forhold til verdensyn og verdier. Som FNs Klimapanel understreker: Dersom vi ikke kutter i klimagassutslippene og selv med tilpasning, vil oppvarmingen ved slutten av det 21. århundret føre til stor risiko for alvorlige, omfattende og irreversible konsekvenser globalt. 

Fortsetter vi dagens utslipp så går vi mot svært alvorlige konsekvenser for både samfunn og natur. Vi har allerede brukt opp 80 prosent av karbonbudsjettet i atmosfæren for all tid. For å nå 2°C målet og unngå de mest alvolige følgene av klimaendringer, må Norge tilpasse seg de unngåelige konsekvensene og samtidig sette i gang en storstilt omstilling av samfunnet. 

Den største utfordring for oss som mennesker er å tenke nytt!

LES MER: 

Christophe McGlade1 & Paul Ekins, The geographical distribution of fossil fuels unused when limiting global warming to 2 6C, Nature, 2015, doi:10.1038/nature14016