Bjerknessenterets mål er å forstå klima
til nytte for samfunnet.

Regn med oss!

Vi fyller 25 år i 2025 og feirer med en åpen fagdag, 14. mars. 
Bli med på en spennede på en spennende fagdag for ferske forskningsfunn og få et glimt av de store vitenskapelige spørsmålene som preger klimaforskningen.

Body

Bjerknessenterets historie: En hyllest til pionerene Vilhelm og Jacob Bjerknes

Bjerknessenteret ble etablert for å videreføre arven etter de visionære forskerne Vilhelm og Jacob Bjerknes. Vilhelm Bjerknes (1862-1951) er kjent som en av grunnleggerne av moderne meteorologi og værvarsling gjennom "Bergenskolen i meteorologi". Hans arbeid la grunnlaget for dagens værvarsling, og prinsipper Bjerknes utviklt blir fortsatt brukt i globale værmodeller. Sønnen Jacob Bjerknes (1897-1975) fortsatte i sin fars fotspor og ble en pioner innen forskning på klimaforandringer og havets rolle i klimasystemet.

Vi er stolte av å bære navnet til Bjerknes-familien, og spiralen i logoen er inspirert av en av Vilhelm Bjerknes' originale tegninger som beskriver sirkulasjonen rundt et lavtrykksystem. Dette er et symbol på forskningen som drives på senteret i dag – et dynamisk og komplekst klima- og geofysisk system som krever tverrfaglig innsikt for å forstå.

25 år med fremragende forskning

Siden etableringen i 2000 har Bjerknessenteret vokst til å bli et av Europas største og mest anerkjente naturvitenskapelige klimaforskningssentre. Med mer enn 300 forskere fra over 40 land har senteret etablert et sterkt internasjonalt rykte som en ledende aktør innen klimaforskning.

Bjerknessenteret ble tildelt statusen "Senter for fremragende forskning" (SFF) av Norges forskningsråd, og i 2012 ble senteret evaluert med karakteren "usedvanlig gode" av en internasjonal komité. Denne evalueringen understreket Bjerknessenterets betydelige resultater og det gode tverrfaglige samarbeidsmodellen.

I dag fokuserer forskningen på seks hovedområder: globalt klima, polart klima, karbonsystemet, modellering, klimavarsling og klimafarer. Senteret er en sentral aktør i distribusjonen av klimakunnskap til beslutningstakere, næringsliv og samfunnet for øvrig.

Regn med oss: Fagdagen du ikke vil gå glipp av

I anledning 25-årsjubileet inviterer Bjerknessenteret til en fagdag med et variert program som tar for seg noen av de viktigste forskningsområdene innen klima. Du kan veksle mellom to rom med spennende innlegg som omhandler alt fra kunstig intelligens i klimamodellering, til Naturmeldingen, vann på ville veier og fjorder, fjell og sopp. Fagdagen byr på rykende ferske forskningsfunn og spennende diskusjoner om hvordan vitenskapen møter utfordringene i en verden preget av klimaendringer.

Programmet inneholder blant annet følgende sesjoner:

Store festsal:

kl 0930-1030  The future is now - machine learning in climate science
 

Everyone is talking about AI, but what does it really mean for climate research? What open questions and challenges remain, and how will new cutting-edge machine learning and AI make an impact and help reduce uncertainties? What will machine learning mean for operational warning? 

Keynotes by

  • Claire Monteleoni, Research Director at INRIA Paris
  • Roar Skålin, Director General at the Norwegian Meteorological Institute
  • Noel Keenlyside, Professor at the Geophysical Institute, UiB
    Followed by a discussion, moderated by Kikki Kleiven, Director Bjerknes Centre for Climate Research 

 

kl 1045 - 1130 Tar vi naturen for gitt

Vi har nettopp fått en ny naturmelding. er denne et verktøy for å hindre nedbygging av natur? 

Innledning om nordmenns holdninger til natur med Endre Tvinnereim, professor ved Institutt for politikk og forvaltning UiB, Vigdis Vandvik om naturens behov for areal. 

Samtale med Vigdis Vandvik, tidligere klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) og Elisabeth Bergskaug, Zero
 


kl 1145 - 1230 Vann, vann og mere vann


Det blir mer regn. Hvordan skor vi oss for fremtiden? 
Faglig oppspill om ekstremvær og framtidens regn med Lu Li, NORCE og Kjersti Konstali, GFI UiB. 

Diskusjon om klimatilpasning med 
 

  • Stian Davies Opedal, fylkesvaraordfører i Vestland, Arbeiderpartiet 
     
  • Ingrid Nergaard Fjeldstad, bystyrerepresentant i Bergen, Venstre 
     
  • Terje Søviknes Frp, ordfører i Bjørnafjorden kommune
  • Christine Kahrs, byråd for byutvikling i Bergen, Høyre
  • Ordstyrer: Lars-Henrik Paarup Michelsen, leder for Norsk Klimastiftelse

 

kl 1300-1345 Næring for private penger i forskningen 
 

Hvorfor bidrar norsk næringsliv så lite til forskning, sammenlignet med våre naboland? 
Sammenlignet med Sverige og Danmark, bidrar næringsliv og private aktører mindre til forskningsfinansiering i Norge. Vi lurer på hvorfor det er slik, og hva som skal til for at flere private kan bidra. Minister for høyere utdanning og forskning Sigrunn Aasland har uttrykt ønske om et tettere samarbeid mellom offentlige og private og har lansert tanken om et nytt forskningsfond for å styrke forskningsinnsatsen i næringslivet. Vi tar samtalen med:  
 

  • Rebekka Borsch, Avdelingsdirektør, NHO, styreleder ved Bjerknessenteret 
  • Jens Ulltveit-Moe, grunnlegger av Umoe, Klimastiftelsen UMOE og klimafestivalen Varmere, Våtere, Villere
  • Iselin Medhaug, Research Director Climate Futures, NORCE
  • Kikki Kleiven, direktør ved Bjerknessenteret

 

Store spisesal:

kl 1100-1130  New tools in climate research

From urban heat islands in Arctic cities to apps for managing marine resources and 65 356 shades of gray. What new methods and tools are our climate scientists using? 

  • Victoria Miles, NERSC
  • Eurico Noleto, GFI, UiB
  • Willem van der Bilt, Geo UIB

 

kl 1200-1230 To fjordar og ei fonn

 
Bli med på eit djupdykk i fjordane og ein tur på Folgefonna, kva betyr klimaendringane for liv og landskap?  

  • Linda Latuta, GFI, UiB
  • Mari Myksvoll, Havforskningsinstituttet
  • Jostein Bakke, Geo, UiB


 

kl 1300-1330 One millimeter is just enough 

Sometimes one millimeter is more than enough. Three researchers show how important information can be gleaned from tiny components and is it really that dangerous if the sea rises a few millimeters a year? 

  • Harald Sodemann, GFI, UIB
  • Kristin Richter, NORCE
  • Nil Irvali, Geo UiB

I tillegg kan du delta på frokostmøtet Fornybarkappløpet – drivere og motkrefter, arrangert av Universitetet i Bergen fra kl. 08.00-09.30. Dette møtet gir en utmerket mulighet til å utforske de drivkreftene og utfordringene som er knyttet til overgangen til fornybar energi. Frokostmøtet krever egen påmelding her.

 

Åpent for alle – gratis inngang

Fagdagen er gratis og åpen for alle interesserte. Det er ingen påmelding nødvendig, så du kan komme og gå som du ønsker. Dette er en mulighet til å oppleve den spennende og mangfoldige forskningen som foregår på Bjerknessenteret, samt møte forskere og fagfolk fra hele verden.

 

Møt oss på Grand!

Vi ser frem til å feire 25 års vitenskapelig fremgang sammen med deg. Bli med på å utforske nye perspektiver på klimaforskning og få innsikt i hvordan Bjerknessenteret bidrar til å forme fremtiden for klimavitenskapen på globalt nivå.

Vi håper å se deg på Regn med oss! den 14. mars i Grand selskapslokaler på Ole Bullsplass. Velkommen!