Bjerknessenteret for klimaforskning er et samarbeid mellom Universitetet i Bergen, Uni Research, Nansensenteret og Havforskningsinstituttet. 

Forskere på gyngende grunn

Selv garvete klimaforskere risikerer å plumpe uti fersk isbregjørme når det er sommerskole på Hardangerjøkulen.

I følge GPSen min står vi på isbreen nå, ler professor Svein Østerhus. Og det gjør han vitterlig ikke.

– Ikke stol på kartet her. Ikke GPSen heller, sier professor Atle Nesje. Det er ikke det at de to UiB-professorene ikke vet hvor de er. Det er heller at de vet så altfor godt hva som har skjedd.

Atle Nesje kjenner godt til isbreer generelt. Og Hardangerjøkulen er en av dem han har fått et virkelig nært forhold til. Helt siden 1982 har han vært ved isbrekanten sommerstid og bygget varder der isdekket slutter. Neste år har han reist opp igjen, målt hvor langt det er fra de gamle vardene til den nye iskanten, og bygget nye varder igjen.

Og vardene kryper stadig lenger fra Finse stasjon. Det går fort tilbake med Hardangerjøkulen. Snøen som falt i fjor er for lengst smeltet.

– Dersom dette klimaet fortsetter, vil denne være en av de første isbreene som forsvinner, sier Nesje. Han har tidligere hevdet at 98 prosent av norske isbreer kan være helt borte i løpet av de neste 100 årene.

Les hele historien På Høyden.