Bjerknessenteret for klimaforskning er et samarbeid mellom Universitetet i Bergen, Uni Research, Nansensenteret og Havforskningsinstituttet. 

Bjerknessenteret deltar på Forskningsdagene

Årets Forskningsdager skal sette fokus på forskernes verktøy. Bjeknessenteret deltar både med forskningsstasjon og foredrag på Festplassen.

Bjerknessenteret er med på Kunnskapsfesten fredag 24. og lørdag 25. september, som innleder Forskningsdagene i Bergen. Disse to dagene er Festplassen omgjort til et stor og levende kunnskapsfest med utstillinger, foredrag og andre aktiviteter for barn og voksne. Her kan du blant annet sjekke ut klimaforskernes verktøykasse og høre Tor Eldevik snakke om klimaforskernes krystallkule (Telt 1, kl. 15:30). Alt er gratis. Fredagen er for skolene, mens alle er velkommen på lørdagen. Forskningsdagene fortsetter med ulike foredag og aktiviteter til 3. oktober.

Sjekk klimaforskernes verktøykasse

Hvordan kan forskerne si noe om klima for mange tusen år siden, lenge før temperaturbarometeret var oppfunnet? Kan forskerne forutsi hvordan klimaet blir om hundre år? Hvordan vet vi at klimaendringer i vår tid skyldes menneskers bruk av fossile brensel og ikke naturlige variasjoner? Kom å sjekk ut noen av klimaforskernes viktigste verktøy og metoder, fra bitte små mikrofossiler til avanserte klimamodeller.

Klimaforskernes krystallkule

Temperaturen på jorden vil sannsynligvis øke med 2-4 grader i vårt århundre. Hvordan kan klimaforskerne forutsi hvordan klimaet blir om hundre år når man ikke engang er i stand til å  varsle været en uke frem i tid? Skyldes oppvarmingen naturlige variasjoner eller menneskeskapte utslipp av drivhusgasser? For å kunne si noe om fremtidens klima bruker forskerne databaserte klimamodeller. Men hva er egentlig en klimamodell og kan vi stole på dem?

Periode: 24. september - 03. oktober 2010
Kunnskapsfesten 25. september kl. 12.00-16.00

Se hele programmet.