Bjerknessenteret for klimaforskning er et samarbeid mellom Universitetet i Bergen, Uni Research, Nansensenteret og Havforskningsinstituttet. 

Bergenske dager for den klimainteresserte

Kommunen har klimafestival og BIFF viser klimafilm hver dag.

I dag åpner BIFF , og hver dag framover kan du se klimarelaterte filmer. Dette er et samarbeid med Bergen kommunes årlige klimafestival , og Bjerknessenteret er med på begge deler.

Torsdag 18. Oktober i Grand Selskapslokaler holder kommunen sin årlige konferanse om klima og menneskerettigheter, i år med tittelen "Vann og mat" . Fra Bjerknessenteret stiller Jan Even Øie Nilsen som vil presentere den nye rapporten "Endringer i fortidens, dagens og framtidens havnivå med spesielt fokus på vestlandskysten", og Tore Furevik holder foredrag om klima og matvaresikkerhet basert på sommerens kronikk ”Det blir skrint i jordas brødkorg”

BIFF har et bredt skoleopplegg for videregående skoler i Bergen, i år har Helge Drange, Lars Henrik Smedsrud og Friedrike Hoffmann har også hjulpet med undervisningsopplegget til noen av festivalens klimafilmer. De tre møter skoleelevene under skolefilmvisningen på fredag.

Fredag 19. oktober klokken 16.00 er det også Klimakafe på Chagall, et initiativ dratt i gang av Bergen kommune som en uformell møteplass for folk som jobber innen klimafeltet, eller bare er generelt klimainteresserte.

Mandag 22 oktober klokken 17.00 innleder Helge Drange filmen Chasing Ice i Cinemateket, til et miniseminar om nordområdene og nye muligheter i et sårbart område . Seminaret er arrangert av Bergen Rederiforening og Maritimt Forum i samarbeid med BIFF. Kvelden munner ut i en plenumsdebatt om nordområdene der også Helge Drange deltar. Som prolog og epilog til seminaret vises henholdsvis filmene The Tundra Book og The Island President på Cinemateket som en del av det ordinære BIFF-programmet. Selve seminaret er gratis, meld deg på her.


 

Her er en oversikt over klimafilmene:

 

 


Chasing Ice

17. okt. kl. 20:45
19. okt kl 13:45
22. okt kl 17:00 (Cinemateket)

Fotografen James Balog på fotojakt i Arktis for å skildre issmeltingen og de dramatiske klimaendringene i nordområdene.

-----------------------------The Island President
17. okt  kl.17.00
18. okt  kl 11:05
22. okt kl 20:00 (Cinemateket)

Mohamed Nasheed var president på Maldivene før han ble avsatt ved et statskupp. Vi følger han i arbeidet med å overbevise industrilandene om at hans øyrike snart vil være borte fra overflaten.

--------------------------
Delta Boys
18. okt  kl 17.00
19. okt  kl 19:00

Opprørssoldater i Nigerdeltaet krever sin del av rikdommen i et område av Afrika som er i ferd med å bli totalt ødelagt av oljeutvinning.

---------------------------
A fierce green fire
19. okt  kl 17.00
22. okt  kl 12:45

Miljøbevegelsen er mangefasettert og favner bredt. Her får du servert dens historie fra den spede start på 30-tallet og frem til nåtid.

----------------


The Tundra Book
19. okt  kl 20.30
21. okt  kl 17.00
22. okt  kl 14.45 (Cinemateket)

Den russiske filmskaperen Aleksei Vakhrushev har laget en fremragende skildring av livet på den russiske tundra ved Beringstredet i ett av de mest utsatte klimaområdene i verden.

---------------------

 


The Last Call at the Oasis

20. okt  kl 15.00 PÅ VILVITE, som en del av kommunens vannfestival
24. okt kl 09.15

Om vannets betydning for menneskehetens eksistens og hvorfor vann vil bli en av de desidert viktigste årsaker til kriser mange steder i verden.

 

Surviving progress
22. okt  kl 22:00
23. okt  kl 17:00
24. okt  kl 13:00

Ronald Wrights bestselger “A Short Story of Progress” er inspirasjonen bak denne dokumentarfilmen om hvordan vår klokketro på fremskritt kan ende med drastiske konsekvenser.