Bjerknessenteret for klimaforskning er et samarbeid mellom Universitetet i Bergen, Uni Research, Nansensenteret og Havforskningsinstituttet. 

Bergensere med stort klimaengasjement

Klimaforum samlet tirsdag kveld mer 100 bergensere til klimadugnad. Det var stor enighet om at kollektivtilbudet må bedres for å få ned klimagassutslippene i Bergen.

Klimadugnaden startet med innledninger fra forskerhold, politisk ansvarlig for klimapolitikken i Bergen og sett i fra en miljø- og naturverners ståsted. Mens klimaforsker Tore Furevik gav et solid bakteppe for årsakene til globale klimaendringer og konsekvenser regionalt, var byråd for Klima, miljø og byutvikling Lisbeth Iversen opptatt av å vise en rekke tiltak som byrådet planlegger eller er i ferd med å gjennomføre for å redusere klimagassutslippene.

Byråd for klima, miljø og byutvikling Lisbeth Ivesen (foto: Torbjørn Wilhelmsen).

I sitt foredrag innrømmet Iversen at kollektivtilbudet er for dårlig og at vi er nødt for å ta grep som bysamfunn for å bedre situasjonen. Transportsektoren står for nesten 60 prosent av utslippene i Bergen og har akselert de siste årene. Boligfortetning i nye planlagte boligområder er også nødvendig hevdet Iversen.

Styreleder i Naturvernforbundet Hordaland, Ingar Flatlandsmo, hevdet i sitt innlegg at Bergen trenger en egen klimaetikk.
- Vi bergensere har ansvar for og mulighet til å leve våre liv på en slik måte at jorden kan tåle at alle mennesker i verden belaster miljøet like mye som oss, sa han.

Folk i salen viste et stort engasjement både i spørsmålsrundene og ikke minst i gruppearbeidet som fulgte der de diskutert seg fram til hva Bergen og byens borgere kan bidra med lokalt i kampen mot global oppvarming. Meldingen var klar: Gi oss et bedre kollektivtilbud! Også ordføreren fra Ungdommens byråd var tilstede under møtet. I intervju med BT krevde også han et bedre kollektivtilbud.

Klimaforum var denne gangen et samarbeid med Bergen kommune og Bergen Rotary, som tok initiativet til idédugnaden. Også UiB, NHH, HiB og NLA bidro til gjennomføring av idedugnaden.

Les mer i media:
BT 09.04.08: Flere busser, takk!

NRK Hordaland, 08.04.08: Hva kan vi gjøre som borger og by for å redusere klimagassutslippene?

BA 07.04.08: Setter klima i fokus

BT 03.04.08: Vil at klima skal bli menneskerett