Bjerknessenterets mål er å forstå klima
til nytte for samfunnet.

is

8 results

Is

Is Anonymous (ikke bekreftet) tir, 10/12/2021 - 11:47 Is Sjøis, isbreer, innlandsis og isbremmer.

Sjøis

Arktis varmes opp mye raskere enn resten av kloden. Dette henger sammen med at det blir mindre sjøis. Se faktaaside om sjøisen i Arktis.

Hvor går grensen mellom havet og isen i Arktis? Se faktaside om iskanten.

Videoer om sjøis:

  • Når sjøisen i Arktis sprekker opp, oppstår det store råker der havet og luften utveksler varme og fuktighet. I denne videoen forteller Einar Örn Ólason om hvordan en liten sprekk kan sette i gang store bevegelser i isdekket.
  • I denne videoen forteller Morven Muilwijk om historiske og moderne polhavsekspedisjoner.
  • I denne videoen kan du se hvordan sjøisdekket varierer i løpet av året og med klimaet. Du får også se isen fra undersiden.
  • I denne videoen forteller Jakob Dörr om hvordan sjøisdekket i Arktis har minket de siste tiårene.
  • Video av sjøis, laget av Danielle Grant.

Isbreer

I slutten av århundret kan mer enn 90 prosent av breene i Norge være borte. Les mer om dette på faktasiden om breer

Da forrige istid tok slutt, smeltet breen som dekket Hardangerfjorden i stor fart. Dette ligner det som skjer på Grønland i dag. Denne animasjonen viser tilbaketrekningen. 

Innlandsisen på Grønland og i Antarktis

Isbremmene rundt Antarktis bremser isen som strømmer fra kontinentet og ut i havet. Hva skjer hvis isbremmene smelter? I denne videoen forteller Petra Langebroek om et mulig vippepunkt for innlandsisen i Antarktis.

Annet

I dette videoforedraget fra Lærernes dag ved UiB forteller Kerim H. Nisancioglu om klimaendringer i Arktis.

Willem van der Bilt samler på små isbreer og fjerne steder. Svalbard. Patagonia. Øyene i det virkelige Syden: Sørishavet.

Breforsker Atle Nesje vokste opp i Nordfjord. Han gikk på isbreer og klatret i is. I den fant han et element som alltid er i endring.

Første gang Anne-Katrine Faber dro til Grønland var det som turistguide. Nå forsker hun på hvor Grønlandsisen kommer fra. Her får du hennes istips