Bjerknessenterets mål er å forstå klima
til nytte for samfunnet.

is

8 results

Is

Is Anonymous (ikke bekreftet) tir, 10/12/2021 - 11:47 Is Sjøis, isbreer, innlandsis og isbremmer.

Sjøis

Pancake sea ice
Pannekakeis i en fjord på Svalbard. Foto: Jonathan Rheinlænder

Arktis varmes opp mye raskere enn resten av kloden. Dette henger sammen med at det blir mindre sjøis. Se faktaaside om sjøisen i Arktis. En mer omfattende utgave finner du her.

Hvor går grensen mellom havet og isen i Arktis? Se faktaside om iskanten.

Videoer om sjøis

Podkaster om sjøis

Styggedalsbreen
Styggedalsbreen og Skagastølstindene. Foto: Ellen Viste

Isbreer

I slutten av århundret kan mer enn 90 prosent av breene i Norge være borte. Les mer om dette på faktasiden om breer

Da forrige istid tok slutt, smeltet breen som dekket Hardangerfjorden i stor fart. Dette ligner det som skjer på Grønland i dag. Denne animasjonen viser tilbaketrekningen. 

Innlandsisen på Grønland og i Antarktis

Isbremmene rundt Antarktis bremser isen som strømmer fra kontinentet og ut i havet. Hva skjer hvis isbremmene smelter? I denne videoen forteller Petra Langebroek om et mulig vippepunkt for innlandsisen i Antarktis.

Isen i Antarktis er viktig for klimaet ellers på jorden. I denne podkasten forteller Nadine Steiger og Elin Darelius om hvorfor de drar på forskningstokt til den andre siden av kloden .

Når innlandsisen i Antarktis smelter, stiger havet. Ikke alle endringer er reversible. Dette kan du høre mer om i denne podkasten.

Annet

I dette videoforedraget fra Lærernes dag ved UiB forteller Kerim H. Nisancioglu om klimaendringer i Arktis.

Willem van der Bilt samler på små isbreer og fjerne steder. Svalbard. Patagonia. Øyene i det virkelige Syden: Sørishavet.

Breforsker Atle Nesje vokste opp i Nordfjord. Han gikk på isbreer og klatret i is. I den fant han et element som alltid er i endring.

Første gang Anne-Katrine Faber dro til Grønland var det som turistguide. Nå forsker hun på hvor Grønlandsisen kommer fra. Her får du hennes istips