Lær om klima
Her kan du lære om klimasystemet på jorden, fra havet til atmosfæren!

Forskningstokt i Grønlandshavet. Foto: Ellen Viste

Hav
Havet dekker rundt 70 % av jordens overflate og spiller en helt avgjørende rolle i reguleringen av klimaet vårt. Det absorberer omtrent en tredjedel av all menneskeskapt CO₂ og store mengder varme fra atmosfæren. Uten havets evne til å lagre karbon og varme, ville temperaturen på jorden vært langt høyere. I tillegg driver havstrømmene vær- og klimamønstre over hele kloden, og påvirker alt fra nedbør til stormer. Å forstå havets rolle i klimasystemet er derfor helt sentralt i klimaforskningen.

Is
Visste du at sjøisen i Arktis dekker et område tilsvarende Europa? Isdekket på jorden er med på å regulere klimaet. For eksempel har temperaturen i Arktis økt mer enn dobbelt så raskt som det globale gjennomsnittet de siste hundre år, og denne oppvarmingen henger sammen med en massiv reduksjon av sjøis. Isbreer kan også fortelle oss mye om klimaet. Isbreer er følsomme for klimaforandringer og blir derfor regnet av FNs klimapanel som en nøkkelindikator for endringer i klima.

Vær
Fra sol og varme til storm og regn – været påvirker hverdagen vår hele tiden. Vær er det som skjer her og nå, mens klima handler om gjennomsnittsværet over tid. Likevel henger de tett sammen. Begge styres av de samme fysiske prosessene, og når klimaet endrer seg, endrer det også hvilke typer vær vi oftest opplever. For eksempel fører en varmere atmosfære til mer fordamping, som igjen kan gi mer nedbør i noen områder – og mer tørke i andre. Derfor kan en regnværsdag være et resultat av både kortsiktige værforhold og langsiktige klimaendringer.

Planter
Blant levende organismer er plantene i klart flertall. Til sammen inneholder alle jordens planter mer enn 200 ganger så mye karbon som dyrene. Og uten planter ville jordens atmosfære og klima vært helt annerledes. Når temperatur og nedbør i et område endres, er det ikke sikkert de samme plantene kan vokse der. Planter er tilpasningsdyktige, og så lenge endringene ikke skjer for brått, vil mange arter kunne flytte seg med endringene. Noen arter kan vanskeligere tilpasse seg, for eksempel de som allerede vokser høyt til fjells. Hvis det blir for varmt for dem selv på de høyeste toppene, eller hvis de utkonkurreres av arter som flytter oppover, kan de dø ut.

Globale klimaendringer
Klimaendringene er ikke noe som ligger langt fram i tid – de skjer her og nå. Men endringene rammer ikke alle deler av verden likt. Noen steder opplever mer tørke og hetebølger, mens andre får økt nedbør, kraftigere stormer eller stigende havnivå. Klimasystemet er svært komplekst, og det er mange ulike deler som er med å påvirke hvordan det utvikler og endrer seg. For å kunne forutsi og håndtere fremtidige klimaendringer, er det viktig at vi forsker på hvordan hele klimasystemet henger sammen.
Se alle faktasider
Se alle
Klima forklart
Visste du at vi kan takke Rocky Mountains i USA for at det regner så mye i Bergen? Eller at Golfstrømmen bare er én del av et stort system av havstrømmer?
Klima forklart er en videoserie produsert av Bjerknessenteret. Her forteller forskere om ulike deler av klimasystemet og klimaforskning. Fra hvordan klimamodeller fungerer og hvordan værfenomenet El Nino skaper stormer i tropene til hva det egentlig betyr å jobbe som oseanograf.

Podcast
Kommer AMOC til å kollapse? Hvordan har klimaet påvirket viktige hendelser i historien? Hvordan kan vi fange og lagre CO2? Dette er noen av temaene vi diskuterer i Bjerknessenteret sitt klimapodcast.

Video
Her kan du se alle videoer fra Bjerknessenteret. Vi har blant annet flere animasjoner som viser hvordan havstrømmene fungerer og hvordan Hardangerfjorden ble til.