
Klimatema
Globale klimaendringer
Klimaendringene er ikke noe som ligger langt fram i tid – de skjer her og nå. Men endringene rammer ikke alle deler av verden likt. Noen steder opplever mer tørke og hetebølger, mens andre får økt nedbør, kraftigere stormer eller stigende havnivå. Klimasystemet er svært komplekst, og det er mange ulike deler som er med å påvirke hvordan det utvikler og endrer seg. For å kunne forutsi og håndtere fremtidige klimaendringer, er det viktig at vi forsker på hvordan hele klimasystemet henger sammen.
Oppdatert 22. april 2025

Fortidsklima
Studier av fortidsklima er nøkkelen til å forstå dagens klimaendringer og hvordan klimaet kan endre seg i fremtiden.

Sol, vulkanutbrudd og CO2
Ser man på hele perioden etter den siste istiden, er det i all hovedsak naturlige klimapådrag, slik som endringer i solinnstråling og vulkansk aktivitet, som har påvirket det globale klimaet. I motsetning til menneskeskapte klimaendringer svinger slike endringer både opp og ned.

Drivhuseffekten og jordens klima
Drivhuseffekten er helt avgjørende for livet på jorda. Uten den ville gjennomsnittstemperaturen vært minus 18 °C. Men hva er egentlig drivhuseffekten, og kan vi mennesker påvirke den?

Hetebølger på land
Det blir varmere på jorden. Nyhetsoppslag om nye varmerekorder dukker jevnlig opp i media. Når man leser om høye sommertemperaturer tenker man kanskje at det er snakk om hetebølger, men slik er det ikke nødvendigvis. Det er forskjell på økte temperaturer og en hetebølge. Så hva er egentlig en hetebølge?

Golfstrømmen
Varmen som Golfstrømmen og dens forlengelse inn i Norskehavet avgir til atmosfæren, er en viktig årsak til vårt milde klima. Hva skjer hvis Golfstrømmen svekkes under global oppvarming?

Marine hetebølger
En marin hetebølge er en ekstrem tilstand i havet der overflatetemperaturen er unormalt høy, noe som kan ha en stor påvirkning på det marine økosystemet og akvakultur.

Havforsuring
Havet tar opp omtrent en fjerdedel av all CO2 menneskene slipper ut i atmosfæren. Uten dette ville temperaturen allerede ha steget mer enn to grader siden førindustriell tid. Prisen vi betaler er at CO2-opptak gjør vannet surere, til skade for økosystemene i havet. Hvis CO2-utslippene fortsetter som nå, vil havforsuring ha en betydelig påvirkning på marine økosystem.

Karbonopptak i skog
Skog utgjør et sentralt økosystem for opptak og avgivelse av karbon.