Hopp til hovedinnhold

Podcast

Lytt og lær med Bjerknessenteret sitt klimapodcast

Matematikk og klima

Hva har matematikk med klima å gjøre, og hva er klimarisiko? Det får du svaret på i denne episoden av studentpodden #RealfagUiB, en serie på fem podcaster hvor UiB-studenter stiller klimaspørsmål til klimaforskere.

Medvirkende: Forsker ved Bjerknessenteret og NORCE, Marie Pontoppidan og matematikkstudent Johanne Holmøy.

Lenke til nettsted: https://www.uib.no/realfag

Geovitenskap og klima

Hva er fortidsklima og hva kan det si oss om klimaet i fremtiden, eller i dag? Hør mer i denne episoden av studentpodden #RealfagUiB, en serie på fem podcaster hvor UiB-studenter stiller klimaspørsmål til klimaforskere.

Medvirkende: Direktør for Bjerknessenteret for klimaforskning Kikki Kleiven og geostudentene Stine Gregersen og Natalie Blindheim

Lenke til nettsted: https://www.uib.no/realfag

Energi og klima

Hva er forskjellen på vær og klima og hvor lenge har vi visst at global oppvarming er en greie? Du får svaret i studentpodden #RealfagUiB, en serie på fem podcaster hvor UiB-studenter stiller klimaspørsmål til klimaforskere.

Medvirkende: Forsker ved Bjerknessenteret og UiB Helge Drange og energistudentene Ida Louise Mortensen og Ann Louise Egelandsdal

Lenke til nettsted: https://www.uib.no/realfag

Fysikk og klima

Hva er CO2, og hvordan kan vi fange og lagre CO2? Og hjelper det egentlig mot global oppvarming? Hør mer i studentpodden #RealfagUiB, en serie på fem podcaster hvor UiB-studenter stiller klimaspørsmål til klimaforskere.

Medvirkende: Forsker ved UiB Martin Fernø og fysikkstudent Anne-Line Sørberg

Lenke til nettsted: https://www.uib.no/realfag

Havbruk og klima

Hva er egentlig en merd og hva er koblingen mellom fisk og klima? Du får svaret i studentpodden #RealfagUiB, en serie på fem podcaster hvor UiB-studenter stiller klimaspørsmål til klimaforskere.

Medvirkende: Forsker ved Bjerknessenteret og Havforskningsinstituttet Frode Vikebø, fiskehelsestudent Anna Nygård Johansen og havbrukstudent Christina Ingdal

Lenke til nettsted: https://www.uib.no/realfag

Klimahistorie

Eivind Heldaas Seland og Kikki Kleiven har skrevet bok om klimahistorie. Her forteller de om middelalderens varmeperiode, om temperaturfallet under den lille istiden og om hvordan klimakriser har skapt både stagnasjon og nye idéer.

Medvirkende: Eivind Heldaas Seland er professor i historie ved Universitetet i Bergen. Kikki Kleiven er direktør ved Bjerknessenteret for klimaforskning og førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen.

Blir klimaet bedre om vi snakker norsk?

Språkforsker Kjersti Fløttum og klimaforsker Lea Svendsen diskuterer språkets betydning for klimadebatten og vår forståelse av verden. Kjersti Fløttum er professor ved Institutt for fremmedspråk ved UiB og leder av LINGCLIM, mens Lea Svendsen er postdoktor ved Bjerknessenteret og Geofysisk institutt ved UiB.

Programleder er Ellen Viste, rådgiver ved Bjerknessenteret for klimaforskning. Hun jobber med formidling i senteret og har bakgrunn som forsker med nedbør som spesialfelt.

Episoden er tatt opp hos UiB i Media City Bergen.

Den er redigert av Ingjald Pilskog, førsteamanuensis i naturfag ved lærerutdanningen ved Høgskulen på Vestlandet og formidler ved Bjerknessenteret for klimaforskning.

Musikken er av Lee Rosevere - Arcade Montage. Creative commons lisens B.Y. 3.0

Surfing, oljesøl og torskeyngel

Annette Samuelsen er oseanograf og forskningsleder ved Nansensenteret for miljø og fjernmåling og Bjerknessenteret for klimaforskning. Hennes forskningsgruppe og hun har nylig publisert en ny artikkel hvor de har sett på muligheten for skade på torskeyngel etter oljesøl i skipsleien i Sør-Norge. Annette er også en ivrig surfer. En hobby hun plukket opp da hun studerte i Florida.

Ellen Viste og Ingjald Pilskog snakker med henne om den nyeste studien og hvordan det er å være surfer i Norge.

Ellen Viste er rådgiver ved Bjerknessenteret for klimaforskning. Hun jobber med formidling i senteret og har bakgrunn som forsker med nedbør som spesialfelt.

Ingjald Pilskog er førsteamanuensis i naturfag ved lærerutdanningen ved Høgskulen på Vestlandet og formidler ved Bjerknessenteret for klimaforskning.

Episoden er tatt opp hos UiB i Media City Bergen.

Den er redigert av Ingjald Pilskog.

Musikken er av Lee Rosevere - Arcade Montage. Creative commons lisens B.Y. 3.0

Kronprinsen på tokt til Antarktis

Nadine Steiger var i våren 2019 med på Kronprins Haakon til Antarktis. Norges nye isbryter var der nede for å studere isen og livet rundt i havet.

Elin Darelius er en av våre fremste forskere på Antarktis og isen der.

I denne episoden får du høre hvorfor vi reiser til andre siden av jorden for å forske på is.

Våre programledere Ellen Viste og Ingjald Pilskog leder samtalen.

Episoden er tatt opp hos UiB i Media City Bergen.

Den er redigert av Ingjald Pilskog, førsteamanuensis i naturfag ved lærerutdanningen ved Høgskulen på Vestlandet og formidler ved Bjerknessenteret for klimaforskning.

Musikken er av Lee Rosevere - Arcade Montage. Creative commons lisens B.Y. 3.0

Arven etter Nansen

Gratulerer med dagen, Fridtjof Nansen! 10. oktober 2020 ville han ha vært 159 år, og vi holder virket hans i live gjennom samarbeidet i Arven etter Nansen.

Forsker ved Universitetet i Bergen og Bjerknessenteret Marius snakker om inspirasjonen fra Nansens arbeid og vitenskap, grunnlaget han la for klimavarsling, og forskerrollen da og nå.

Før og etter hockeykøllegrafen

«Det var eit liv før hockeykurven også», seier Øyvind Paasche, seniorforsker og seniorrådgiver ved NORCE og Bjerknessenteret.

Hockeykurven, Hockey stick graph, Hockeykøllegrafen, – kjært barn har mange namn. Namneopphavet er openbart om du ser på den, ei temperaturlinje gjennom dei siste 600 åra som først går svakt nedover før den får ein knekk oppover på 1900-talet – som gjer at den ser ut som skaftet og bladet på ei hockeykølle.

Den dukka opp i 1998 i tidsskriftet Nature, og fekk stor betydning for klimaforskinga som felt. Men korleis var det før den kom, kva hendte då den dukka opp, og kva betydning har den fått seinare?

Øyvind Paasche tek oss med på gjennom hockeykøllegrafens historie – ei reise han sjølv har teke del i. Episoden er produsert av Andreas Hadsel Opsvik. Musikken er Lee Rosevere - Arcade montage, gjennom Creative Commons by-3.0.

Dei to artiklane nemnd i episoden:

Kommer AMOC til å kollapse? (engelsk)

In the latest episode of the Bjerknes Podcast, experts debate the future of the Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC), a crucial component of the global climate system. Listen to colleagues discussing the AMOC in a measured and thoughtful manner. 

There is an ongoing debate among scientists regarding the potential collapse or slowdown of the AMOC. Both scientific support and contrasting views can be found among colleagues at the Bjerknes Centre for Climate Research. In this new episode of the Bjerknes Climate Podcast, host Stephen Outten discusses these two viewpoints with Andreas Born and Marius Årthun.