
Klimatema
Klima forklart
Visste du at vi kan takke Rocky Mountains i USA for at det regner så mye i Bergen? Eller at Golfstrømmen bare er én del av et stort system av havstrømmer?
"Klima forklart" er en videoserie produsert av Bjerknessenteret. Her forteller forskere om ulike deler av klimasystemet og klimaforskning. Fra hvordan klimamodeller fungerer og hvordan værfenomenet El Nino skaper stormer i tropene til hva det egentlig betyr å jobbe som oseanograf.
Oppdatert 23. april 2025
Golfstrømmen og AMOC forklart
Du har sikkert hørt at vi kan takke Golfstrømmen for det relativt milde klimaet her i nord. Men er det egentlig Golfstrømmen du finner utenfor norskekysten? AMOC, eller den Atlantiske omveltningssirkulasjonen, er et system av havstrømmer i Atlanterhavet, hvor Golfstrømmen er en av dem. I tillegg har vi Atlanterhavsstrømmen og Norskehavsstrømmen som bringer varmen opp langs kysten i Norge. Hva er det som driver disse enorme havstrømmene, og hvilken påvirkning har de egentlig på klimaet vårt? Det er temaet i den nyeste episoden av Klima forklart, med forsker Marius Årthun ved UiB og Bjerknessenteret.
Blir været mer ekstremt?
Storm og regnbyger er noe de fleste har opplevd - men har det blitt mer av det de siste hundre årene? Og vil vi få enda mer ekstremvær i fremtiden? I denne episoden av Klima Forklart tar postdoc Kjersti Konstali, ved Universitetet i Bergen og Bjerknessenteret for klimaforskning, oss gjennom fortiden, nåtiden og fremtiden for ekstremvær.
Stormbaner - følg stormen steg for steg
Hvordan oppstår stormer som Jacob i 2024? Og hvorfor er vestkysten av Norge så utsatt for ekstremvær? I denne episoden av Klima Forklart utforsker vi den fascinerende prosessen bak stormdannelse og stormbaner.
Bli med Kjersti Konstali i denne episoden, der hun tar oss gjennom hele prosessen med hvordan stormer dannes, og den atmosfæriske reisen de tar for å nå Vest-Norge.
Les mer om atmosfæriske elver her: https://bjerknes.uib.no/artikler/fakt...
Video fra orkanen dagmar: ORKANEN DAGMAR sett fra Kråkenes mot ...
Klimavarsling - hvordan blir været om 10 år?
Kan vi vite hvordan klimaet blir om 10 år? På Bjerknes Klimaprediksjonsenheten i Bergen (BCPU) forskes det på nettopp dette. I denne videoen forteller førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen og Bjerknessenteret for Klimaforskning, Lea Svendsen hvordan forskere jobber med å forstå hvordan været blir om ti år.
Les mer om temaet her:
https://bjerknes.uib.no/forskning/klimavarsling
Hva er oseanografi?
Oseanografi er læren om havet - men hva betyr det egentlig? Hvordan jobber en oseanograf og hvorfor er det så viktig å ha kunnskap om havet?
I denne videoen forklarer Birgit Rinde, Phd student i oseanografi ved Universitetet i Bergen og Bjerknessenteret for klimaforskning alt du trenger å vite om oseanografi! Klima Forklart er en kanal produsert av Bjerknessenteret for klimaforskning - alle videoene er laget i samarbeid med våre forskere.