Understanding climate
for the benefit of society

Christian Jørgensen, Dorothy Dankel og Marius Årthun. (Foto: Harmonien)

Sjå foredraga frå Neste Steg: Hav her

Opptak frå Grieghallen i desember – tre forskarar på scena med Bergen Filharmoniske Orkester.

Body

Da Neil Armstrong satte sin fot på månen juli 1969, sa han de etterhvert så berømte ordene «Et lite steg for mennesket, et stort skritt for menneskeheten». Et halvt år tidligere rundet et bemannet romskip månen for første gang, og vi mennesker fikk se vårt hjem i verdensrommet utenfra.

Sett fra månen dukket den blå planeten opp, ensom i det uendelige svarte verdensrommet. Jorden er oss menneskers eneste bosted, blikket utenfra viser risikoen vi spiller med planeten vår i dag – når det gjelder både klimaendringene og havets betydning for livet på jorden.

Sommeren 2019 er det femti år siden mennesket for første gang landet på månen.

I anledning femtiårsjubileet, har vi ved Universitetet i Bergen (UiB), Bjerknessenteret (BCCR) og Bergen Filharmoniske Orkester (BFO) samarbeidet om en spesiell konsertserie i fire deler. Sammen retter vi blikket mot verdensrommet, havet, klima og oss mennesker.

Hav-konsertene ble holdt den 12. og 13. desember.

Fra hav er du kommet

Christian Jørgensen, professor i evolusjonsøkologi på Institutt for biovitenskap ved Universitetet i Bergen.

Christian har vunnet en rekke priser for undervisningen sin, som er tilknyttet UiBs senter for fremragende utdanning, bioCEED.

Wagner: Lohengrin, Prelude to Act 3

Havet – alltid i rørsle

Dorothy Dankel, forsker i biologi ved institutt for biovitenskap ved Universitetet i Bergen.

Dorothys spesialfelt er bærekraftig fiskeriforvaltning, men hun strekker også hendene utenfor biologien. Blant annet har hun jobbet med sosialantropologer og filosofer for å se på det etiske i syntesebiologi, fremstilling av nye egenskaper i fiskearter.

John Luther Adams: Become Ocean

Til hav skal du bli

Marius Årthun, forsker i fysisk oseanografi på Geofysisk Institutt ved Universitetet i Bergen og Bjerknessenteret for klimaforskning. 

Marius spesialiserer seg på det store klimabildet i de polare områdene – hvordan havstrømmene og atmosfæren snakker sammen, hvorfor varmen endrer seg fra år til år, og hvordan vi kan forutse temperatur og is i oppmot et tiår fremover. 

Den neste, og siste konserten i denne serien, er Mennesket, den 30. april. Les mer her.