Jeg sitter ved et lite vann i skogen. Det er en rolig kveld. Vinden har lagt seg, og vannet er speilblankt. Jeg sitter i mine egne tanker. Ubevisst kaster jeg en liten stein i vannet. Ringer av bølger sprer seg i alle retninger. Bølgene ebber sakte ut, og omsider er vannet helt blank igjen.
Det er vanskelig å tro at det som skjer i vannet skal ha noe å gjøre med langtidsutsiktene til Bergensværet. Men det er faktisk tydelige paralleller. Også været i Bergen vil preges av en bølge. En bølge som er mye større. Den atmosfæriske bølgen det er snakk om sprer seg fra le-siden til Rocky Mountains, over det amerikanske kontinentet og Nord-Atlanteren til Europa. På hele denne lange veien er det bare to bølgedaler. Med en bølgelengde på flere tusen kilometer.
Vi meteorologer kaller disse bølgene for «Rossbybølger», etter en svensk forsker som først beskrev fenomenet. Likhetene med bølger på vannet er mange. Blant annet blir også Rossbybølger utløst av noe som skaper lokal ubalanse. I vannet var det steinen. I atmosfæren kan det for eksempel være en lavtrykkdannelse, eller en luftmasse som treffer en fjellkjede. Men istedenfor vannet som flyttes opp og ned, flytter denne bølgen luftmasser mot nord eller sør.
Dessverre (for dere som hadde håpet på en forsmak av sommer) er en av de bølgedalene varslet å dekke hele Skandinavia. Bølgedalen kommer med kjølig luft fra nord og demper temperaturene for store deler av uken. Kanskje noen burde tatt bort Rocky Mountains i tide...
Skrevet av: Clemens Spensberger, forsker ved Geofysisk Institutt og Bjerknessenteret.