Bjerknessenterets mål er å forstå klima
til nytte for samfunnet.

Nyhetsbrev fra The Melting Arctic

Knut Espen Solberg nådde denne uken sitt mål om å følge i
Roald Amundsens kjølvann til Gjøahavn. Denne gangen var det knapt tegn til is på veien gjennom Nordvestpassasjen.

Body

Av: Sail Logic, på vegne av The Melting Artic

-   Ekkoloddet viser 20 meter. Det har det vist i flere
timer. Rorvakten myser ut i tåkehavet mens radaren viser tydelig omrisset avland like i baugen. Farten reduseres til kun noen få knop, og vi lister oss inn i en liten revne i det ellers så flate terrenget. Med ett stilner sjøen, og vi skimter omrisset av hus og lys på stranden som kun er 20 meter unna - vi er kommet til Gjøahavn.

JOTUN Arctic og mannskapet seilte onsdag inn i Gjøahavn, Nunavut i Canada. Dette har vært målet for Knut Espen Solberg helt siden han startet prosjektet i 2002.

-   Det er med blandede følelser vi ror i land neste morgen.Dette har vi mer eller mindre jobbet mot siden 2002. Vi skulle egentlig kke hit, men når vi så at passasjen var åpen ble fristelsen for stor. Nå har vi seilt rett fra Thule i Grønland uten å se så mye som et riktig isflak - der vi kjempet oss frem mot isens krefter meter for meter har vi nå dundret av gårde i 6 knop!

-   I land blir vi møtt av mange av dem jeg tidligere har hatt kontakt med på telefon og mail. Selv om avstandene i Arktis er store har vi felles kjente med mange, og det tar ikke lang tid før vi blir invitert inn, fåross en varm dusj og lunsj.

-   Luften er fylt av tåke, duskregn og det er ikke mer enn noen få grader. Allikevel føler vi solen skinner ned på oss. De neste dagene skal vi undersøke hva som er igjen etter Roald Amundsen, melder Knut Espen Solberg  fra JOTUN Arctic.

Solberg er ikke bare fornøyd med at det gikk så lett å seile til Gjøahavn denne gangen. Fraværet av is er skremmende for eventyreren. De neste dagene skal han bruke til å reise ut til fangstleirene for å snakkemed de lokale om hvordan klimaforandringene endrer deres hverdag.

Klimaforsker Helge Drange, professor og leder ved G.C. Rieber klimainstitutt  ved Nansen-senteret og Bjerknessenteret i Bergen, var med på JOTUN Arctic tidligere i august for å foreta målinger i havet i området.

- I år er isnivået i Arktis på sitt laveste noen gang siden troverdige observasjoner startet på 1970-tallet. Dette kan ikke bare forklares med naturlige svingninger, men det har også sitt utgangspunkt i menneskeskapte klimagassutslipp, sier Helge Drange.

I programmet Verdt å vite på NRK P2, 24. august, kan du høre både Knut Espen Solberg og Helge Drange fortelle om prosjektet. Podcast programmet på
http://podkast.nrk.no/program/verdt_aa_vite.rss