Bjerknessenterets mål er å forstå klima
til nytte for samfunnet.

Arendalsuka

6 results

Møt Bjerknessenteret på Arendalsuka 2023

Møt Bjerknessenteret på Arendalsuka 2023 andreasopsvik tir, 06/27/2023 - 12:01 Møt Bjerknessenteret på Arendalsuka 2023 Debatter, foredrag, tegneserier og brettspill 14.-18. august.

Bjerknessenteret og flere av våre samarbeidspartnere deltar gjennom Arendalsuka.

Tirsdag 15. august 

Det store bildet: Kokende EU-debatt – 15.15-16.00, Lavvoen

Med Sofie Høgestøl og Erik Bergesen, og aktuelle gjester. Vi fyrer opp bålet i lavvoen - og debatten om Norges forhold til EU. I Nordområdene hetes både klima og distriktspolitikken. Hva er konsekvensene av medlemskap eller ei? Hva om EØS-avtalen ryker?

Onsdag 16. august 

Derfor skal du bry deg om vippepunkt – 1000-1045, Lavvoen

Med blant andre Kikki Kleiven, Direktør, Bjerknessenteret og Svein Mathiesen, Instituttleder, Internasjonalt reindriftssenter. Med global oppvarming endres også klimasystemet. I noen tilfeller kan dette gi såpass store endringer at vi kaller det et vippepunkt. 

Tabutiltak – 1100-1145, Lavvoen

Med blant andre Tor Eldevik, Professor og instituttleder, UiB og Bjerknessenteret og Lars Kullerud, President, University of the Arctic. Det er varslet at CO2-fjerning blir et viktig tema på årets klimatoppmøte, flere stemmer mener klimasituasjonen nå er så akutt at vi må også vurdere slike tiltak. Slike tiltak er omstridte, noen mener dette er som medisin mot en sykdom, uten å gjøre noe med årsaken til sykdommen - i tillegg er medisinen ikke prøvd ut og bivirkninger ikke kjent. Men hva skjer om disse løsningene ikke blir omdiskutert? 

Kan vi samarbeide når det er krig? – 16.45-17.15, Lavvoen

Med blant andre Lise Øvreås, preses i Det Norske Videnskaps-akademi, professor ved UiB og Bjerknessenteret. Det finnes noen områder der man må holde kontakt på tvers av konfliktlinjer. I Arktis gjelder dette for samarbeid med Russland om viktige tema som fiskeri, oljevern og atomberedskap. Noen mener at samarbeid om klimaforskning og observasjonsdata fra Arktis er vel så viktig, men dette er i dag ikke inkludert i unntakene for sanksjoner. Hva skjer når langvarige samarbeid om observasjoner fra Arktis blir satt på pause? Hva står i veien for å fortsette forskningssamarbeid med Russland? Bli med i en lavvodialog om en vanskelig grenseoppgang og behovene for samarbeid om klimaforskning i Arktis.

Torsdag 17. august 

Håp og Bærekraft – 09.00-10.00, Håpets Katedral

Hvordan bevare håpet i vår tid? Samtale mellom Kikki Kleiven (Bjerknessenteret), Astrid Sinnes (NMBU), Ellen Marie Forsberg (Norsus) og en politiker fra Viken. Moderator: Solveig Egeland.

Fra hvitt til blått: Kunnskap og forvaltning av framtidens polhav – 11.30-13.00, Christian Radich

Med blant andre professor Are Olsen, professor ved UiB og Bjerknessenteret. I løpet av de neste 30 årene vil nye varmerekorder gjøre det hvite Polhavet blått og åpent om sommeren. Norge er den arktiske havnasjonen med tradisjonen, erfaringen, infrastrukturen - og dermed et ansvar - for at verden skal forstå og forberede seg på denne store naturendringen.  

Isen smelter i Arktis, hva gjør vi? Bli med på spektakulær VR-reise –10.30-11.15, Tyholmen, ved Arendal gamle rådhus

Med blant andre Kikki Kleiven, Anne Beate Tvinnereim og Espen Barth Eide. Klimaendringene skjer raskere på Svalbard og i Arktis enn noe annet sted i verden. Nordisk samarbeid, som er den formelle betegnelsen på Nordisk Ministerråd og Nordisk Råd, inviterer sammen med ekspedisjonen Barba til å oppleve en seilas helt utenom det vanlige til Arktis gjennom VR-briller.

Klimaforskning med lego og tegneserier – 1300-1400, Arendal bibliotek

Med Kikki Kleiven, Svein Østerhus, og Kristin Richter. Fakta fra klimaforskningen tar mange former, og er mer enn skremmende og dramatiske nyhetsoppslag. Hvordan snakker vi om vår tids største utfordring uten å skape klimaangst? I NORCE og Bjerknessenteret jobber vi med å tilpasse kunnskapen også for barn og ungdom, gjennom tegneserier, fotonoveller, bruk av duplofigurer og spill og samarbeid tett med skolene.

 

Fredag 18. august 

Bli med og bygg en supermodell – 1000-1200, Nordens telt

I spillet Klimaets mektigste modeller , deler vi elever inn i lag som sammen bygger en modell av jordkloden vår og og lærer det grunnleggende om klimasystemet og klimamodeller. Spillet er et enkelt verktøy for å engasjere og forstå mer om klimasystemet og hvordan klimamodeller fungerer.

Bjerknessenteret på Arendalsuka 2022

Bjerknessenteret på Arendalsuka 2022 andreas tor, 06/30/2022 - 10:39 Bjerknessenteret på Arendalsuka 2022 Bjerknessenterets forskere deltar på en lang rekke arrangement i årets Arendalsuke. Mange av dem streames også – slik kan du følge debattene om du ikke selv er i Arendal. 

Arktis sett fra Arendal

På torget i Arendal kan du ta Glassheisen opp til toppen av Fløyheia, til verdens største lavvo. Der serveres det smakebiter fra tradisjonsmat i nord, i regi av Internasjonalt reindriftssenter. 
 
Bjerknessenteret deltar i Nordområdepartnerskapet, et samarbeid mellom politikk, næringsliv og forskningsinstitusjoner for å fremme nasjonalt og internasjonalt samarbeid i nord. 

Arrangement våre forskere deltar på: 

Tirsdag 16. august 

08.30 – 09.30, Øvre dekk, Vision of the Fjords

Dette møtet vil ha fokus på hvordan samfunnet kan og bør tilpasse seg en ny klimavirkelighet, der katastrofer ikke er unntaket, men en del av den nye virkeligheten. Med Øyvind Paasche, Avdelingsleder, innovasjonssjef Climate Futures, tilknyttet Bjerknessenteret, NORCE i panelet.

1100-1200

Det geopolitiske spillet i Arktis handler om ressurser og stormakter. Innimellom dette bor og lever folk, det forskes og det handles. Med Øyvind Paasche, avdelingsleder, forsker, NORCE og Bjerknessenteret i panelet.

Onsdag 17. august 

0900-1000, Lavvoen

Hvordan skal vi klare å møte et kortsiktig, men stort energibehov, samtidig som vi jobber for et storstilt skifte til fornybar energi?  Og hva er nordområdene sin plass oppi dette? Med Ida Marie Solbrekke, phd.student, UiB i panelet.

1000-1100, Lavvoen

Med bakgrunn i den nye energisituasjonen i Europa og verdens energisikkerhet, tar vi et gjensyn med petroleumsinteressene i Arktis. Hvor langt strekker vi havets og naturens tålegrense i hensyn til realpolitikk? Med Tor Eldevik, professor, UiB og Bjerknessenteret i panelet.

1300-1400, Arendal kultur- og rådhus, Store Torungen

På hvilken måte bør vi møte naturkrisen nasjonalt? Hvordan kan vi ta vare på natur og utvikle samfunn samtidig? Oppspill fra professor Vigdis Vandvik, UiB og Bjerknessenteret.

1310-1340, Clarion Hotel Tyholmen

Stemplet av media i klimadebatten? Debatt mellom ulike relevante aktører, arrangert av Schibsted. Bjerknessenterets direktør, Kikki Kleiven, i panelet.

Torsdag 18. august 

1700-1800, Vision of the Fjords, nedre dekk, bak

Norge har ambisjoner om å bli verdensledende innen havvind, men å plassere havvindparker innebærer store interessemotsetninger. Vi tar debatten under Arendalsuka 2022. Med Ida Marie Solbrekke, ph.d.-stipendiat, UiB, i panelet. Med Bergen Offshore Wind og UiB.

Arendalsuka sett fra våre partnere: 

Hvordan sikrer vi at klimaloven blir et virkemiddel for å oppnå klimamålene vi har satt oss? Vi stiller spørsmålet under Arendalsuka i år.