Bjerknessenterets mål er å forstå klima
til nytte for samfunnet.

Jorden, den blå planeten. Foto: NASA Goddard Space Flight Center via Flickr

Velkommen til Bjerknessenterets klimaforskningsdag 2016

Hold av onsdag 28. september og bli med på en reise inn i klimaforskningens verden og lær mer om karbon i havet, sild, fortidens ekstreme temperaturskifter og globale temperaturrekorder! 

Body

Bjerknessenterets klimaforskningsdag er en arena der alle klimainteresserte får mulighet til å møte forskere som jobber med ulike klimaspørsmål. Onsdag 28. September blir en ettermiddag fullspekket av populærvitenskapelige foredrag som spenner fra fiskeklima i Norskehavet til globale temperaturrekorder.

Programmet er et samarbeid med Bergen internasjonale filmfestival og starter med visning av en kortversjon av dokumentaren Spaceship Earth av kanadiske Kevin McMahon . Filmen tar utgangspunkt i futuristen Buckminster Fullers forestilling om jordkloden som et romskip med begrensede ressurser,. Den poetiske og inspirerende dokumentarfilmen ser nærmere på hva som skal til for at vi mennesker skal kunne utvikle en ny bevissthet rundt vårt forhold til den eneste planeten som er i stand til å holde oss i live. Vi møter flere forskere som forteller hva vi har lært om menneskets påvirkning på jorden og hvordan menneskeheten styrer den eneste planeten vi har. Hvorfor fungerer samfunn som de gjør, og hvordan kan vi endre kursen?

Under er en smakebit: 

 

 

Vi viser en kortversjon som fokuserer på hva vi mennesker på jorden kan gjøre med klimaproblemet. Hele den lange versjonen er verdt å få med seg på BIFF!

Hele programmet blir i kulturbaren Chagall, både filmvisning, foredrag og en uformell sammenkomst. 

Bjerknesdagen er åpent for alle interesserte:

Meld dere på her
Er du lærer på videregående skole? I år har vi et eget opplegg for dere. Kontakt gudrun.sylte@uib.no for informasjon 


Program, Bjerknessenterets klimaforskningsdag 2016

Tid: Onsdag 28. september 
Sted: Kulturbaren Chagallm, Vaskerelven 1. 

15.00 -16.00
Filmvisning Spaceship Earth. 

16.00–16.30
Lett servering for påmeldte gjester på kulturbaren Chagall, Vaskerelven 1.

16.30 Fem populærvitenskapelige foredrag 

  • Hvorfor gjør vi ikke noe når vi vet?
    Simon Neby er forskningsleder ved Uni Research Rokkansenteret. Han vil kommentere filmen og innlede til en diskusjon om hva som påvirker handlingsmønstre og handlekraft. 
     
  • Etter et år med globale temperaturrekorder - hva skjer nå? 
    Lea Svendsen er postdoktor i klimadynamikk ved Geofysisk institutt og Bjerknessenteret. Hun kan mye om fenomenet El Niño. Etter et år med globale temperaturrekorder kan vi gå inn i en motsatt fase, en La Niña. Men det er ikke sikkert. 
     
  • Havkjemikerens halvlitere
    Siv Kari Lauvset, kjemisk oseanograf og forsker ved Uni Research Klima og Bjerknessenteret. Når vi slipper ut CO2, blir havet surere. Men de naturlige variasjonene kan være 500 ganger så store som de menneskeskapte endringene. Hvordan kan man da skille dem? Siv Kari Lauvset vil fortelle oss hvordan havforskerne jobber med å forstå forsuring - en halvliter hav av gangen. 
     
  • Silda trives med sydvest
    Øystein Skagseth, oseanograf ved Havforskningsinstituttet og Bjerknessenteret.
    Etter en sommer med drittvær kan vi trøste oss med at den har økt sjansen for storfangst av sild. Silda gyter utenfor norskekysten om våren, og helt siden 1914 har vi visst at noen årsklasser kan være flere ganger ganger så store som andre. Øystein Skagseth vil fortelle oss hvorfor sildelarvene trives best når sommerværet er som verst. 
     
  • Klimaarkivet på bunnen av havet
    Amandine Tisserand og Evangeline Sessford, geologer ved Bjerknessenteret og henholdsvis Uni Research Klima og Institutt for geovitenskap, UiB. 
    Under en kilometer vann ligger fortiden lagret i sand og sedimenter. Geologer fra Bjerknessenteret har boret i havbunnen øst for Grønland og funnet spor av klimaet for 40 000 år siden. Sedimentene avslører noen gjentakende episoder med ekstreme temperaturforandringer - hva er det egentlig som skjer?

     

Frist for påmelding er søndag 25. september kl 23.59. 
Hjertelig velkommen til en hyggelig onsdag ettermiddag!