Understanding climate
for the benefit of society

Megatørke slo til for 16.000 år siden

En vidtstrakt tørke med katastrofale dimensjoner tørket ut Afrika og sørlige Asia om lag 16.000 tilbake. Dette er en av de mest intense og vidtrekkende tørkeperioder i menneskenes historie.

Body

Tørken rammet nesten hele det sørlige Asia og mesteparten av det Afrikanske kontinentet. Victoriasjøen, Afrikas største innsjø og Nilens kilde, tørket ut. Det gjorde også innsjøen Tana i Etiopia og innsjøen Van i Tyrkia.



Ved å studere prøver fra eldgamle sedimenter fra Victoriasjøen og innsjøen Tanganyika i Tanzania, har forskerteamet, inkludert Francesco S.R. Pausata ved Bjerknessenteret/UiB tidfestet tørketoppen til å vare i 3000 år. På denne tiden akkumulerte nedsmeltingen av isfjell og smeltevann strømmet inn i Nord-Atlanteren. Ferskvannet som rant ut i havet på nordlige breddegrader, som skjedde da den siste istiden gikk mot slutten, hadde også innvirkning på tropiske breddegrader.

Uklar årsak

Det er imidlertid uklart hva som forårsaket den verste megatørken de siste 50.000 år. Tidligere forskning peker på et sørgående skift i den intertropiske konvergenssonen, i.e. regnbeltet som går rundt jorden ved ekvator. Et sørlig skift ville ha sulteforet regionen på nedbør. 



Likevel, bevis som forskerteamet har samlet inn i denne studien indikerer at et slikt skift ikke kan forklare utstrekningen på tørken. De foreslår i tillegg at det tropiske nedbørssystemet over Afrika og Asia må ha blitt svekket dramatisk, kanskje som en respons på en nedkjøling av havoverflaten og dermed mindre fordampning.

Referanse:

Stager, J.C.; Ryves, D.B.; Chase, B.M.; Pausata, F.S.R. (2011): Catastrophic Drought in the Afro-Asian Monsoon Region During Heinrich Event,  Science,  DOI:10.1126/science.1198322