Værvarsling
Værvarslingsmodeller er laget for Europa, Nord-Amerika og andre områder ved tilsvarende breddegrad. I denne podkasten får du høre om arbeidet som gjøres for å forbedre værvarslene i Arktis.
Tropiske orkaner
Tropiske orkaner er de mest ødeleggende uværene i verden. På faktasiden om tropiske orkaner kan du lese om tyfoner, sykloner og hurricanes.
Lavtrykk og stormer i vår del av verden
I denne videoen forklarer Kristine Flacké Haualand hvordan havet kan forsterke lavtrykk.
Lavtrykk som gir ekstremnedbør i Norge er ofte forbundet med atmosfæriske elver. Det kan du også lese om her.
Vinden høyt over bakken styrer lavtrykkene over Atlanterhavet. I denne podkasten får du høre om denne jetstrømmen.
Været i Norge avhenger av lavtrykkenes bane over Atlanterhavet. I denne podkasten får du høre om stormbaner og om hvordan de påvirkes av klimaendringer.
Ekstremvær, nedbør og flom
Videoer om ekstremvær
- Framtidens klima i Norge
Det har blitt varmere og våtere i Norge. Og denne trenden fortsetter, sammen med de globale utslippene. Hva slags konsekvenser vil en 4 °C varmere klode ha for Norge? - Varmere, våtere, villere
«Varmere, våtere, villere» har vært en mediafrase så lenge professor Asgeir Sorteberg ved UiB og Bjerknessenteret har vært klimaforsker. Her forteller han om hvordan temperatur og nedbør endrer seg i Norge og om følgene for ekstremnedbør, snø, flommer og ras. - Vann på ville veier
Varmere luft kan gi fra seg mer nedbør. Her får du vite mer om regn og flom i fremtidens Norge. - Blir ekstremværet mer ekstremt?
Stephen Outten forteller om hvordan klimaendringer endrer både sannsynligheten for ekstremvær og hva som er ekstremt. - Nedbør: Naturlige variasjoner versus global oppvarming
Nedbørøkningen de siste tiårene skyldes både at global oppvarming gjør luften fuktigere og at naturlige variasjoner i stormbanene har sendt flere lavtrykk vår vei.
Podkast om ekstremvær
Kunstig intelligens skal gi bedre flomvarsler.
Hetebølger
Hetebølger er den formen for ekstremvær som tar flest menneskeliv. Når temperaturen på jorden blir høyere, oppstår slike langvarige varmeperioder oftere.
Under hetebølger blir også luftforurensningen verre. Helsefare og andre forhold ved hetebølger kan du lese om her.
Sibir, som forbindes med kalde vintre, rammes av hetebølger om sommeren.
Hetebølger tar liv også i industriland. I 2003 kunne rundt 70 000 dødsfall knyttes til hetebølgen i Europa. I denne podkasten forteller Igor Esau om hetebølger er, hvorfor de er så farlige.
El niño og andre fjernkoblinger
Variasjoner i havtemperaturen i én del av verden kan påvirke været i andre deler av verden. El niño er det mest kjente fjernkoblingsfenomenet, men det finnes også andre.
Her kan du lese om El niño, La niña og ENSO.
I denne videoen forteller Lea Svendsen om sammenhenger mellom havet og værsystemer over lange avstander.