Bjerknessenteret for klimaforskning er et samarbeid mellom Universitetet i Bergen, Norce, Nansensenteret og Havforskningsinstituttet. 

Ellen Viste

Rådgiver / Adviser

Bjerknes-UiB

Allégaten 70
5020 Bergen

Phone
55584393
Profile picture for user ellen.viste@uib.no

Har vi riktig verktøy for å nå Paris-målene? Leverer klimamodellene det vi trenger for å takle klimaproblemet? Dette er spørsmål landets klimamodellører har stilt seg denne uken.

Når iskappen i Antarktis smelter, stiger havet, men ikke når sjøis smelter i Arktis. Var det slik det var, eller var det omvendt? Test selv! 

Høljregner det? Da er været perfekt for dette eksperimentet. Du trenger en vekt og minst to personer kledd i T-skjorte. Dere skal finne ut om man blir våtest av å gå eller å løpe.

Påstår hyttenaboen at det regner mer hos deg? Eller hos en venn en kilometer unna? Om det er sant, kan du lett finne ut.

I Middelhavet flyter du høyere i vannet enn når du bader i ferske innsjøer. Middelhavsvannet er ramsalt, og saltet gjør vannet tungt. Prinsippet kan du demonstrere i et glass.

Livet på stranden eller ved svømmebassenget kan gi deg et overfladisk syn på bølger. Dette eksperimentet lar deg gå i dybden. Bølgene i dyphavet ville vippe den tøffeste surfer av brettet. 

I sommer er forskere fra Bjerknessenteret på Grønland for å ta prøver av snø og is. Følg dem på Instagram for glimt fra forskningen.

Feltarbeid i Antarktis er risikosport. Etter fire års venting fikk Elin Darelius tak i instrumenter hun trodde var tapt.

Ikke overraskende vil et varmere klima i Norge minske behovet for oppvarming, og dermed elektrisitetsbehovet. For resten av Europa er ikke sluttresultatet like opplagt, viser en ny konsekvensstudie.