Climate Narratives – series of talks at Litteraturhuset in Bergen
Urfolkskunnskap i krisetid
Hvorfor har urfolks estetiske praksiser fått så stor betydning og slagkraft internasjonalt? Dette spørsmålet stiller Liisa Rávná Finbog i sitt essay “Care, Community and Apocalyptic times”. Gjennom teksten utforsker hun sammenhenger mellom samfunnsendringer, kolonisering, kunst og felleskap. Pandemi, klimaendringer og krig har brakt krisetanken vi kjenner fra populærkulturens apokalypser nærmere. Når vårt verdensbilde krever endring, hvem er bedre å se til enn mennesker som allerede har overlevd slike endringer?
Liisa Rávná Finbog presenterer denne kvelden sine refleksjoner og møter deretter Siri Veland til samtale om urfolkskunnskap, samfunnsendringer og klima. Ordstyrer er Ragnhild Freng Dale fra Vestlandforskning og det tverrfaglige prosjektet “Climate Narratives”.
Liisa-Rávná Finbog – akademiker og duojár fra Oslo, Vaapste og Skánit i den norske delen av Sápmi. Som mangeårig utøver av duodji [samisk praksis for estetikk og historiefortelling], kombinert med hennes doktorgrad i museologi har hun et urfolksforskningsfokus som ser på duodji som et samisk kunnskapssystem. Hun er for tiden basert i Tampere, på den finske siden av Sápmi, ved Tampere Universitet. Hennes spesifikke fokus er på forholdet mellom land og urfolks estetikk i Arktis. Liisa Rávná Finbog var også co-kurator for Den Samiske Paviljongen ved Venezia Biennalen 2022.
Siri Veland jobber med tverrfaglig forskning i samspillet mellom menneske og naturmiljø. Hennes interesseområder inkluderer risikosyn, naturressursforvaltning, bærekraftig utvikling, arktiske endringsprosesser, urfolksstudier, og menneskets tidsalder (Antropocen).
Ragnhild Freng Dale er sosialantropolog med særlig interesse i energi, klimaomstilling og hvordan lokalsamfunn påvirkes av klima og samfunnsstrukturer. Hun jobber også tett opp mot kunstfeltet, og samarbeider ofte med kunstnere, spesielt innen teater og scenekunst.
Gratis inngang