Bjerknessenterets mål er å forstå klima
til nytte for samfunnet.

Værkart for onsdag 1.mai. 

Trollet ser deg

Hva har troll til felles med væromslaget neste uke? Forsker Clemens Spensberger kommer med en gladmelding! 

Body

Går troll i vinterdvale og er dermed i ferd med å våkne nå? Eller går de i sommerdvale og er i ferd med å legge seg? Det er sikkert for lyst for troll om sommeren. Dette er ikke vanlige spørsmål og tanker for meg som meteorolog, men gitt værvarselet for neste uke burde vi kanskje ta det opp som en fagdiskusjon. Spesielt siden trollet over Atlanterhavet treffer samtidig med de første skikkelig varme dagene i år i Sør-Skandinavia. Det kan jo ikke være tilfeldig?

Fra spøk til litt mer alvor. Hva er det som skjer med været når trollet stirrer på deg neste onsdag? Og har trollet faktisk noe med væromslaget å gjøre? 

Ser du trollet? 

Øynene til trollet er faktisk et kjent meteorologisk fenomen som på engelsk heter «cut-off lows», altså lavtrykk som er skjært av og sør for hoved-skillelinjen mellom polare og varmere luftmasser. Den hvite linjen på kartet gir en indikasjon på hvor dette skillet kommer til å være neste onsdag. På den mørke siden av linjen er det enten lavtrykk, kald luft, eller begge deler.

Det første vi altså kan konkludere med fra dette værkartet er at det vil ikke føles som vår i Irland og langs Atlanterhavskysten til Storbritannia, Frankrike og Spania. Der vil det bli kjølig og til dels vindfullt med regn og bygevær. Men hva med oss i Sør-Norge? Lysere farger betyr en kombinasjon av høyere trykk og varmere luft. Kort sagt: penvær! 

Trollet påvirker altså ikke penværet her direkte, heller tvert imot. Her, som sikkert ellers, er det best å ha trollet litt på avstand.