Bjerknessenteret for klimaforskning er et samarbeid mellom Universitetet i Bergen, Norce, Nansensenteret og Havforskningsinstituttet. 

Leonidas Tsopouridis og Kristine Flacké Haualand rister og resonnerer dynamisk. Foto: Ellen Viste

Eggedynamikk

Kan du se om egget du glemte på kjøkkenbenken er kokt eller rått?

– Kan dere se om dette egget er kokt eller rått? 

Kristine Flacké Haualand og Leonidas Tsopouridis ser opp fra skjermer med programkode. De er begge doktorgradsstipendiater i atmosfæredynamikk ved Bjerknessenteret og Geofysisk institutt ved UiB.

– Kan jeg slippe det ned, spør Leonidas og holder egget over gulvet.

Nei, det kan han ikke. Egget skal kunne spises etterpå. Kristine foreslår en mer skånsom metode. Hun rister på egget og mener å kjenne at noe flytter seg der inne.  

De resonnerer. Hvis egget er hardkokt, må det regnes for å være en fast gjenstand. Hvis det ikke er det, vil både plommen og hviten kunne skvulpe rundt. Viskositet og elastisitet, væsker og gasser som beveger seg og endrer form er kjente fenomener for de to stipendiatene. Som dynamikere studerer de bevegelsene i atmosfæren – været. 

Kristine forsker på lavtrykkenes struktur, mens Leonidas studerer hvordan overflatetemperaturen i Atlanterhavet påvirker stormbanene og hvor mange lavtrykk som kommer inn mot Norge. 

Begge rister på egget. Enige blir de likevel ikke. 

– Det er rått, sier Kristine. 
– Kokt, sier Leonidas. 

Kan du finne en sikrere testmetode? Her er et lite videohint:

Fire eggende eksperiment