Ved høst- og vårjevndøgn kan du få et egg til å balansere på høykant. I hvert fall hvis vi skal tro diverse internettsider som beskriver det som en kinesisk tradisjon.
– Kina er stort, sier Lu Li.
Lu vokste opp ved en sideelv av Chang Jiang og er nå hydrolog ved Bjerknessenteret og NORCE.
Hun har vage minner om å ha balansert egg sammen med foreldrene da hun var barn, for moro skyld. Det er en gammel aktivitet, sier hun – men noen spesiell tradisjon for å gjøre det ved høst- eller vårjevndøgn hadde de ikke. Men hun lurer på om det kanskje kan være det i deler av Sør-Kina.
Som hydrolog har Lu modellert vannføringen i elver i Kina, Sør-Afrika, Himalaya og Norge. Nå forsker hun blant annet på hvordan elvene som renner fra Hardangerjøkulen endrer seg når det blir varmere og isbreen krymper.
Vann er vann, hvor man enn er i verden, og væsken i egg kan umulig være annerledes i påsken enn ved vår- eller høstjevndøgn. Evnen til å stå på høykant er den samme.
Enten du vil egge til familiekonkurranse eller søker balanse og harmoni – finn et egg og prøv selv!
Lu har noen tips. Hun rister egget nedover mot den butte enden, for å dytte eggeplommen mot bunnen – det senker tyngdepunktet. Så studerer hun egget etter noe å balansere på:
– Dette er veldig glatt, men du må lete etter ujevnheter, gjerne om noen av dem står i et triangel.
Hun balanserer armene på bordkanten, holder egget med begge hender, og gjør noen ørsmå justeringer på rekke og rad, før hun sakte trekker seg tilbake. Egget står av seg selv – og det er ikke vårjevndøgn en gang!