Hopp til hovedinnhold

Podkast: Klimahistorie

Den mørke middelalderen var ikke bare mørk. Perioden var varm, og i deler av Europa bidro varmen til vekst og velstand. Verre ble det da klimaet brått ble kaldere.

Publisert 05. juni 2024

Skrevet av Ellen Viste

Eivind Heldaas Seland og Kikki Kleiven har skrevet bok om klimahistorie. Foto: Ellen Viste

Eivind Heldaas Seland og Kikki Kleiven har skrevet bok om klimahistorie. Foto: Ellen Viste

I denne episoden av Bjerknessenterets podkast forteller Eivind Heldaas Seland og Kikki Kleiven om middelalderens varmeperiode, om temperaturfallet i den lille istiden og om hvordan sivilisasjoners kollaps kan sammenlignes med lemenår i fjellet.

Eivind Heldaas Seland er professor i historie ved Universitetet i Bergen, og Kikki Kleiven er direktør for Bjerknessenteret og førsteamanuensis i geologi ved Universitetet i Bergen. Sammen har de skrevet boken En kort introduksjon til klimahistorie – menneskene og klimaet etter siste istid.

Kriser har ført til stagnasjon og nedgang. Hekseforfølgelser var verre i kalde år, og mange ble beskyldt for å ha forsøkt å manipulere været. Nyankomne kolonister i Amerika hadde det beintøft under den lille istid, og en vanlig forklaring var at Gud var misfornøyd.

Samtidig fikk problemene mennesker til å utvikle nye skip, studere naturen og finne nye måter å dyrke jorden på.

Oppdagelsen av dinosaurskjeletter i England satte i gang tanker om jordens historie. Kom beinrestene fra fortidens drager, eller kunne disse skapningene ha levd i en verden med et helt annet klima?