Bjerknessenterets mål er å forstå klima
til nytte for samfunnet.

Turspor for 5.-7. klasse på Merdø under Arendalsuka 2018

Bli med til Merdø, istidens endestasjon!

Turspor til øyen like utenfor Arendal skapte undring og vekte nysgjerrighet.

Body

Hvordan forklare isskuring til barn? Det var utfordringen et par forskere på Bjerknessenteret fikk da vi tok med oss vårt Turspor-konsept til Merdø utenfor Arendal.

5., 6. og 7. klasse ved Flosta skole ble med på et litt annerledes besøk til den spesielle øyen.

Silje Smith-Johnsen, phd.student ved UiB og Bjerknessenteret snakket om hvordan steiner ble dratt fra Oslo-området med isbreen en gang under forrige istid. Resultatet ble kjempemorenen utenfor kysten, som blant annet rommer Merdø.

På rullesteinstranden ytterst på øya finner vi et tydelig eksempel på hvorfor isbreen kom fra Oslo; rombeporfyr.

barnehage på rullesteinstrand på Merdø
Fra Merdø i 2017, femåringer leter etter rombeporfyr.

Steinarten er vulkansk og finnes bare et par steder på kloden, i Oslo-området, i Øst-Afrika og i Antarktis. Når den finnes blant rullesteinene på Merdø, er det ganske sikkert at den har blitt fraktet med isstrømmen ut Norskerenna for mer enn 10.000 år siden. 

Nasjonalparken Raet

Merdø er en del av den nye marine nasjonalparken på Sørlandskysten, som har fått navnet Raet. Nasjonalparken omfatter endemorenen etter siste istid, et perfekt tema for geologene i Turspor. På Merdø er det runde, glattskurte svaberg. Det er rullesteinstrender med tydelige terrasser i ulike høydenivå. 

Isdekket som lå over Skandinavia har lagt igjen mange spor på Merdø, her er et utklipp fra Tursporet: 

– Mens du står på rullesteinstranden kan du kikke mot vest på klippene på andre siden av bukten. Klippene er del av en landform kalt ’rundsva’ og kan brukes til å rekonstruere hvilken retning isen gikk. Rundsvaene er avlange og avrundet på nordsiden (støtsiden) og bratt og kantet på sørsiden (lesiden), ikke ulikt en hvalskrott skylt i land. Isen som strømmet over her hadde et stort trykk på nordsiden (les: støtside) som gjorde at den smeltet på undersiden.

– Dette smeltevannet presset seg frem og da det nådde le siden frøs det til is inne i sprekker i fjellet som følge av lavere trykk. Vann tar større plass når det fryser og dette fører til at steiner blir sprengt løs fra berggrunnen og blir fraktet videre med isen. Dette kalles plukking, og forklarer hvorfor klippene blir brattere og brattere etterhvert som isen jobber. De kommer i mange former og størrelser og er karakteristiske for denne delen av norskekysten.

Les mer om dem på Tursporsiden for tur på Merdø

Silje har også guidet barnehagebarn og voksnere publikum på Merdø. Se denne filmen fra en tidligere tur om hvordan isen formet Merdø og Raet nasjonalpark: 

Spor etter istid from The Bjerknes Centre on Vimeo.