Bjerknessenterets mål er å forstå klima
til nytte for samfunnet.

Professor Jostein Bakke, førsteamanuensis Lea Svendsen og doktorgradsstipendiat Siri Vatsø Haugum. (Foto: Harmonien)

Sjå foredraga frå Neste Steg: Klima her

Opptak frå Grieghallen i mars – tre forskarar på scena med Bergen Filharmoniske Orkester.

Body

Da Neil Armstrong satte sin fot på månen juli 1969, sa han de etterhvert så berømte ordene «Et lite steg for mennesket, et stort skritt for menneskeheten». Et halvt år tidligere rundet et bemannet romskip månen for første gang, og vi mennesker fikk se vårt hjem i verdensrommet utenfra.

Sett fra månen dukket den blå planeten opp, ensom i det uendelige svarte verdensrommet. Jorden er oss menneskers eneste bosted, blikket utenfra viser risikoen vi spiller med planeten vår i dag – når det gjelder både klimaendringene og havets betydning for livet på jorden.

Sommeren 2019 er det femti år siden mennesket for første gang landet på månen.

I anledning femtiårsjubileet, har vi ved Universitetet i Bergen (UiB), Bjerknessenteret (BCCR) og Bergen Filharmoniske Orkester (BFO) samarbeidet om en spesiell konsertserie i fire deler. Sammen retter vi blikket mot verdensrommet, havet, klima og oss mennesker.

Klimakonserten ble avhold i Grieghallen den 5. mars.

Jostein Bakke

Jostein Bakke, professor i geovitenskap ved UiB og Bjerknessenteret for klimaforskning 

Jostein Bakke er fra Jondal og har gått på Folgefonna siden han var liten. I dag forsker han på Folgefonna og isbreene rundt Nordpolen og Sørpolen. Jostein Bakke undersøker hvordan isbreene har variert siden istidene og hvordan de svarer på endringer i klima på jorden. Jostein Bakke leder forskningsgruppen for fortidsklimaforskning på Institutt for geovitenskap og Earthlab, et avansert laboratorium for analyser av sedimentprøver fra jordens overflate.  

Lea Svendsen

Lea Svendsen, førsteamanuensis i klimadynamikk ved Geofysisk instititutt og Bjerknessenteret for klimaforskning  

Lea Svendsen er kveldens matematiker. Ved hjelp av avanserte regnestykker og teorier forsker hun på hvordan de store klimaprosessene på jorden henger sammen med hverandre. Hav og atmosfære snakker sammen, og Lea Svenden forsker på hvordan variasjoner i havstrømmene påvirker den mer kaotiske atmosfæren på ulike tidsskalaer, fra år til år og over flere tiår. I sitt doktorgradsarbeid undersøkte hun hvordan den 60-årige syklusen i Atlanterhavet påvirker klima over hele jorden. Nå undersøker hun hvordan sykluser i Stillehavet påvirker klima på jorden. Lea Svendsen er sentral i forskningsfronten rundt hvordan vi kan varsle klima på tiårig basis. 

Siri Vatsø Haugum

Siri Vatsø Haugum, stipendiat i plantesamfunnsøkologi ved Institutt for biovitenskap og Bjerknessenteret for klimaforskning 

Når det blir tørt i lange perioder på Vestlandet, er det ekstremvær for plantene. Vi mennesker har formet landskapet rundt oss der vi bor i mange hundre år, men mange av de største menneskeskapte endringene i naturen tilhører de siste tiårene. I sin doktorgrad undersøker Siri Vatsø Haugum hva som skjer i naturen når den på samme tid blir utsatt for klimaendringer og endringer i hvordan vi bruker naturen. Under Forskningsdagene høsten 2019 deltok hun i Forsker Grand Prix her i Bergen. Det var en utfordring som hun vant! 

Den neste, og siste konserten i denne serien, er Mennesket, den 30. april. Les mer her.